Свечана академија поводом Дана Рома

Свечана академија поводом Међународног дана Рома "Реквијем за заборављене" одржана је у Дому војске, у присуству министарке културе Маје Гојковић и министра за људска и мањинска права Томислава Жигманова.

Министарка Маја Гојковић је у говору истакла да је "ромска заједница интегрални део нашег друштва, који је Србију одувек сматрао својом отаџбином подједнако као и српски народ", као и да су тешки историјски моменти додатно су ојачали пријатељство два народа.

"Овогодишња Академија прилика је да продубимо сећање на све Роме који су се раме са Србима и другим народима борили и страдавали у Првом и Другом светском рату, учествовали у освајању слободе и стварању бољег сутра за читаво човечанство", истакла је Гојковићева.

Подсетила је да су Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Крагујевац, Јабука код Панчева, логор „Црвени крст“ у Нишу и стратиште у Лесковцу, само нека места заједничког страдања, а као и Србима, највеће стратиште Рома у земљама бивше Југославије био је Јасеновац.

Нагласила је да је од изузетног значаја што чувајући успомену на невине жртве, обнављамо Меморијални центар Старо сајмиште, "као живи подсетник и опомену да се такви злочини никада више не понове".

Према њеним речима, вечерашња академија указује на "чињеницу да је ромска заједница и даље повремено неправедно дискриминисана, што је потпуно недопустиво", и обавеза је да се стварају једнаке могућности развоја потенцијала свих људи без обзира на пол, верску или националну припадност.

Гојковићева је подсетила да је у Србији отворен огранак Европског ромског института за уметност и културу, чиме смо показали да је наш модел добар пример и за друге европске земље, а да последњих година Србија улаже велике напоре за смањење јаза у областима образовања, здравља и запошљавања.

"Значајан допринос том циљу даје и Министарство културе, које је преко конкурса у области културних делатности националних мањина у последње три године подржало 60 пројеката који афирмишу ромску културу и обрађују проблематику најосетљивијих група ромске заједнице - деце, младих и жена", напоменула је Гојковићева. 

Жигманов: Морамо сасецати сваке облике мржње и насиља

Жигманов је ромској заједници честитао на устрајности у памћењу на невине страдали, истакавши обавезу да се боримо да овакви злочини не понове и да у свакодневном животу морамо сасецати сваке облике мржње и насиља.

Истакавши да је дужност је да новим покољењима буде осигурана будућност у којој владају мир и толеранција, Жигманов је додао да су Влада Србије и њена министарства увек предани у неговању културе сећања и борби против верске и националне мржње.

Жигманов је нагласио да се не сме дозволити да падне у заборав да је ромски народ био изложен страшном страдању у Првом и Другом светском рату.

"Наша је дужност да створимо добре претпоставке у друштву да ромски идентитет, историја, култура, традиција имају перспективу у нашој држави, јер Србија је дом свих припадника националних заједница", рекао је Жигманов.

Старовић: Заједничка историја Срба и Рома препуна страдања

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић је подсетио да је заједничка историја Срба и Рома "препуна страдања и мучеништва". "У истим гробницама смо страдали од исте душманске руке", рекао је Старовић.

Старовић је, између осталог, подсетио на Роме ратнике у Српској војсци Ахмета Адемовића, јунака из Кумановске битке и Рустема Сејдића, из чувеног Гвозденог пука.

"Уједињени морамо корачати у будућност. Сви смо обавезни да се без обзира на веру, расу, нацију објединимо око отаџбине, Сећајући се свих Срба, Рома и других народа који су сањали слободну Србију", нагласио је Старовић.

Према његовим речима, због њих морамо бити "поносни једни на друге, што смо комшије, пријатељи и браћа, који шире љубав а не мржњу".

У оквиру музичког дела "Реквијема за заборављене" наступили су сопрани Наташа Тасић Кнежевић и Анастасија Холц и баритон Бранко Тадић, уз пијанисте Сашу Кнежевића и Дарија Хумењука, и хор и оркестар "Станислав Бинички".

Академију је приредило удружење Ромаг, уз подршку Министарства културе и Министарства одбране.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво