Педагошки асистенти помажу малишанима ромске националности да се изборе са школом

Више од 250 педагошких асистената већ двадесет година помаже ромским малишанима да се изборе са изазовима школовања и да не одустану на пола пута ка образовању. Циљ је да што више Рома и Ромкиња упише и заврши школу, јер је то најсигурнији пут за излазак из сиромаштва и укључивање у друштво.

Захваљујући њиховом ангажовању и афирмативним мерама државе, више је ромске деце у школским клупама. Мењају се и родитељи - информишу се како да упишу дете у школу, долазе на родитељске састанке, учествују у школским активностима.

 

"Ево за овај упис за прве разреде нам се родитељи јављају и уписују децу, значи заинтересовани су. Пре смо ми морали да одлазимо у насеља у кућне посете, да ли то са наставницима или са стручном службом, понекад и са социјланим радником смо посећивали родитеље и нашим саветима и сугестијама јачали њихове родитељске компетенције. Међутим данас је то друга прича, они долазе ка нама и обраћају се и траже савете", каже Божидар Николић из Асоцијације педагошких асистената Србије.

Али имају своје проблеме - један од највећих је то што још није решен њихов радно-правни статус.

"То је један од највећих проблема с којима се наше колеге и колегенице суочавају с обзиром да сваке године велики број колега има проблем да започне рад од првог септембра, чекају се те правне регулативе, отварање конкурса. Ето чак и Министарство просвете мора лично да зове одређене образовне институције",, рекао је Николић.

 За сада их држава ангажује на годину дана, колико траје школска година.

"Ако посматрамо протеклих двадесет година онда када је у питању доступност и обухват деце ромске националности Република Србија бележи значајне искораке и наравно гледаћемо да ова врста механизма, ова врста инструмента образовања Рома у Републици Србији буде што више проширена и да сва позитивна искуства се дисеминирају и у срединама где асистената ромских нема", рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог 

Ускоро би требало да почне обука педагошких астистената, који ће бити подршка ромским средњошколцима.

четвртак, 01. јун 2023.
21° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено