Педагошки асистенти помажу малишанима ромске националности да се изборе са школом

Више од 250 педагошких асистената већ двадесет година помаже ромским малишанима да се изборе са изазовима школовања и да не одустану на пола пута ка образовању. Циљ је да што више Рома и Ромкиња упише и заврши школу, јер је то најсигурнији пут за излазак из сиромаштва и укључивање у друштво.

Захваљујући њиховом ангажовању и афирмативним мерама државе, више је ромске деце у школским клупама. Мењају се и родитељи - информишу се како да упишу дете у школу, долазе на родитељске састанке, учествују у школским активностима.

 

"Ево за овај упис за прве разреде нам се родитељи јављају и уписују децу, значи заинтересовани су. Пре смо ми морали да одлазимо у насеља у кућне посете, да ли то са наставницима или са стручном службом, понекад и са социјланим радником смо посећивали родитеље и нашим саветима и сугестијама јачали њихове родитељске компетенције. Међутим данас је то друга прича, они долазе ка нама и обраћају се и траже савете", каже Божидар Николић из Асоцијације педагошких асистената Србије.

Али имају своје проблеме - један од највећих је то што још није решен њихов радно-правни статус.

"То је један од највећих проблема с којима се наше колеге и колегенице суочавају с обзиром да сваке године велики број колега има проблем да започне рад од првог септембра, чекају се те правне регулативе, отварање конкурса. Ето чак и Министарство просвете мора лично да зове одређене образовне институције",, рекао је Николић.

 За сада их држава ангажује на годину дана, колико траје школска година.

"Ако посматрамо протеклих двадесет година онда када је у питању доступност и обухват деце ромске националности Република Србија бележи значајне искораке и наравно гледаћемо да ова врста механизма, ова врста инструмента образовања Рома у Републици Србији буде што више проширена и да сва позитивна искуства се дисеминирају и у срединама где асистената ромских нема", рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог 

Ускоро би требало да почне обука педагошких астистената, који ће бити подршка ромским средњошколцима.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво