Повереник предао извештај за 2022. годину

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић саопштио је да је Скупштини и Влади предао Извештај о спровођењу закона из свог ресора у 2022. години. Навео је да је имао огромно повећање броја предмета у раду, несразмерно у односу на све претходне године.

Повереник је испуњавајући своју законску обавезу, доставио 21. марта Скупштини Србије извештај о спровођењу Закона о слободном приступу информација од јавног значаја и Закона о заштити података о личности у 2022. години, навео је повереник у саопштењу.

Како се додаје, извештај је достављен и Влади Србије и истакнут на веб презентацији повереника.

Повереник је у извештају навео да је главна карактеристика рада у 2022. била огромно повећање броја предмета у раду, несразмерно у односу на све претходне године, а пре свега предмети из области слободног приступа информацијама од јавног значаја и броја жалби на поступање органа власти по захтевима за слободан приступ информацијама.

Наводи се да је повереник у 2022. формирао 18.701 предмет од којих 13.285 у области слободног приступа информацијама од јавног значаја и 4.116 у области заштите података о личности и 1.300 предмета у обе области.

Додаје се да је повереник окончао постпак у 17.672 предмета.

"Узрок за овакво стање је пре свега у почетку примене измена Закона о слободном присутупу инфомрацијама од јавног значаја који је у великој мери (око 30 одсто) проширио круг органа власти на које се односе обавезе из тог закона", наводи се у саопштењу.

Наводи се да је то утицало да се велики број, неколико хиљада предмета, практично "прелило" из прекршајних судова на повереника.

Додаје се да је број формално изјављених жалби поверенику због повреда права на приступ информацијама константно висок и показује тенденцију раста из године у годину.

У 2022. било је 9.219 жалби, а у структури решених жалби, највећи број је изјављен против државних органа, односно 51,96 одсто.

четвртак, 01. јун 2023.
20° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено