Траже вам матични број за куповину хаљине – запитајте се у чијим рукама завршавају ваши лични подаци

Данас је Међународни дан заштите података о личности. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић изјавио је за РТС да развој технологије и вештачке интелигенције носи и ризике по наше податке. "Не желимо да спречавамо њен развој, али не треба ни да будемо жртве вештачке интелигенције", истиче Мариновић.

Милан Мариновић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да се из годину у годину повећава свест грађана о заштити података о личности, али и злоупотребама.

"Морамо свакодневно да подсећамо на важност заштите података, јер данашње време носи нове изазове и ризике због савремене технологије, попут вештачке интелигенције", истиче Мариновић.

Према његовим речима, визија нове Стратегије заштите података о личности су заштићени подаци и безбедни грађани.

"Са једне стране, имамо радикални развој и дигитализације и вештачке интелигенције и у свету и код нас. Желим да будемо лидери и у заштити података личности. Нико не жели да спречава развој вештачке интелигенције у добре и хумане сврхе, али да не треба да будемо њене жртве јер обрађује наше податке", истиче Мариновић.

Наглашава да употреба вештачке интелигенције треба да буде што безбеднија по нас, да бисмо били што што безбрижнији.

Скоро 800 надзора лане

Повереник каже да су прошле године имали више инспекцијских надзора код свих који рукују нашим подацима и из сфере органа власти, али и из приватне сфере.

"Скоро 800 надзора смо започели и завршили 2023. године. Велика већина су редовни надзори, који су показали да није тако лоше стање и да спроводе мере да би обрада наших података била што безбеднија", наводи Мариновић.

Мариновић додаје да је дошло до пораста број обавештења од руковаоца података да је дошло до повреде података о личности.

"Неки би рекли да су наши подаци угроженији јер дошло до пораста броја. Желим да будем оптимиста и да кажем да није то разлог, већ су руковаоци наших података свеснији обавеза и значаја улоге Повереника", наводи гост Јутарњег програма.

Говорећи о ставу грађана који кажу да "немају шта да крију", савет Повереника је да увек треба да се запитају ко нам тражи податке и у коју сврху, као и где они завршавају.

"Ако нам се учини сумњивим ако нам понуђач робе или услуге, тражи више података него што сматрамо да је логично можемо да питамо, попут – шта ће вама мој матични број ако купујем хаљину. Прочитајте обавезно политику приватности. Познатије компаније углавном неће да се играју са својим угледом, али за новије је питање ко стоји иза ње", наводи Мариновић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво