Није проблем што грејемо, већ шта ложимо – индивидуална ложишта већи извор загађења од топлана и саобраћаја

Ваздух је у Београду и ових дана био веома загађен. Квалитетом ваздуха, мерењем и узроцима загађења бави се и Машински факултет. Према резултатима из њихове лабораторије, индивидуална ложишта су већи извор загађења од топлана на гас и мање штетна горива, али и од саобраћаја.

Рано ујутру и ноћу и даље је хладно, па грејемо иако су температуре порасле. И није проблем то што грејемо - већ шта ложимо. Према подацима сајта iqair.com, Београд је пре два дана био шести најзагађенији град на свету, а узрок треба тражити у индивидуалним ложиштима, тврде на Машинском факултету.

"И даље је број домаћинстава која имају своја ложишта огроман. Оно што је нажалост велики проблем, то је да је да ли због сиромаштва, да ли због небриге, необразовања, незнања просто људи о опасностима које постоје, људи и даље ложе велике количине отпада, отпадних уља, отпадних гума, најлошија горива која нађу...", каже Александар Јовић, професор Машинског факултета.

Колико ће ваздух бити загађен зависи и од атмосферских услова. Када не дува ветар, штетне честице се дуже задржавају у нижим слојевима атмосфере, па их удишемо.

Стручњаци кажу да су индивидуална ложишта већи извор загађења од топлана које раде на гас и мање штетна горива, али и од саобраћаја у Београду, и да није сваки облак дима који видимо опасан.

"Врло често ви уствари видите облак водене паре, у којима су загађујуће компоненте далеко испод граничних вредности, али то што неко емитује мање од граничних вредности, не значи да у некој животној средини у простору неће узроковати велике проблеме и обрнуто, чак и некада прекорачења емисија не морају тренутно да направе проблем у животној средини, зато што у том тренутку на пример дува јак ветар, па ће га брзо однети негде", истиче Јовић.

У допису који смо добили од Секретаријата за заштиту животне средине пише да је, због чињенице да је у Београду ваздух треће категорије, израђен акциони план са мерама и активностима које ће бити спровођене у циљу смањења загађености ваздуха.

Формирана је и радна група за праћење реализације плана за побољшање квалитета ваздуха у Београду, али нису могли да обезбеде саговорника који би говорио о свему томе.

Душан Тодоровић, ванредни професор Машинског факултета каже да није лако, а поготово није лако у кратком временском року интервенисати и направити такве интервенције.

"Управо је то оно што причамо о замени фосилних горива са новим изворима енергије, управо је то подизање енергетске ефикасности, управо је то увођење различитих система за пречишћавање димних и отпадних гасова. Просто, то захтева неки временски период, иако просто можемо да наслутимо какво ће загађење бити, то не значи да можемо да престанемо да се грејемо или возимо", додаје Тодоровић.

Можда промене нису могуће, условно речено, преко ноћи, али су неопходне, јер загађење утиче на здравље свих.

Поверење не улива ни то што надлежни шаљу писане одговоре, а не могу да обезбеде саговорнике који би одговорили на сва наша питања.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво