Читај ми!

"Рак је излечив 2" – све више случајева рака дојке и дебелог црева, лекари позивају на превентивне прегледе

Број оболелих од рака дебелог црева и рака дојке се повећева. Лекари позивају, у серијалу "Рак је излечив 2", на превентивне прегледе и упозоравају на симптоме који треба да буду аларм за одлазак код лекара.

Сваке године у Србији од рака оболи око 40.000 људи, а премине око 20.000.

Рак дебелог црева је једно од најчешћих малигних обољења и код жене и код мушкараца у Србији, а март је месец борбе против те болести.

Доктор Даворин Радосављевић, директор Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије и председник Удружења медикалних онколога Србије, рекао је у серијалу "Рак је излечив 2" у Јутарњем програму да је годишње између четири и пет хиљада годишње нових случајева, да премине око 2.000 пацијената, док се број оболелих повећава.

Који симптоми су аларм за одлазак код лекара

Упозорава на животни стил са много нервирања, седења, масне хране, алкохола, прерађевина.

"То све заједно не прија дебелом цреву и то може бити један од доприносећих фактора експлозији, нарочито код млађих од 40 година", истиче Радосављевић.

Када је реч о симптомима, наглашава да треба ослушкивати стомак и промену режима столице.

"Наравно, ништа не делује тако узнемирујуће за пацијента као што је појава крви у столици и то понављана. Дакле, ако су то хемороиди, то је на срећу чешћи узрок крварења од тумора дебелог црева, али ако то прате болови у стомаку, ако то прати поремећај у пражњењу, ако то прати губитак у тежини, нагли, неочекивани губитак снаге, замор, то је више него неколико аларма који ће вас упутити код лекара", наводи Радосављевић.

Што се тиче лечења, наводи да половина пацијената заврши лечење хирургијом, а да више од 50 одсто пацијената добија хемиотерапију, која може бити заштитна после операције, а може бити и она код метастатске болести.

Дан борбе против рака дојке – лекари позивају на превентивне прегледе

У марту се обележава и национални дан борбе против рака дојке.

Домина Спасић из удружења "Будимо заједно" каже да се број оболелих и смртност повећавају, и да је Србија на првом месту у Европи по броју смртних случајева.

"Добили смо неке нове иновативне лекове. Наравно, не све и не за све врсте рака дојке, али у том правцу смо напредовали", истиче Спасићева.

Истакла је значај превентивних редовних прегледа.

Докторка Ана Цветановић, директорка Клинике за онкологију у Клиничком центру у Нишу, каже да је у свету карцином дојке на првом месту, и да се ситуација пресликава на све земље, па и на Србију.

"То нас не плаши толико, колико нас плаши стадијум у којем се то открива", напомиње Цветановићева и такође истиче значај превенције и раног откривања болести.

Рак дојке, уколико се открије на време, излечив је у 99 одсто случајева.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара