Читај ми!

Сметови на планинама, главни путни правци проходни; завејана Црна Трава; проблеми са струјом у чачанским селима

Снег који од јуче пада у вишим пределима Србије направио је проблеме. Током ноћи, припадници МУП-а Србије евакуисали су завејане мештане на путу Сјеница – Нови Пазар, у месту Брњица. МУП апелује на грађане да не крећу на пут, посебно на путним правцима који су непроходни. Поједини потрошачи на подручју Чачка, Лучана, Новог Пазара остали су без електричне енергије. Снег, праћен олујним ветром, потпуно је завејао општину Црна Трава.

Нормализована ситуација на Копаонику

Након тринаесточасовног прекида саобраћаја, који су ноћас на деоници од Брзећа до Копаоника изазвали олујни ветар и мећава, ситуација је током јутра нормализована, па је смена гостију у туристичком центру протекла без проблема.

Зима је на Копаонику показала своје право лице – 107 цeнтиметара снега, температура 15 степени испод нуле и удари ветра од преко 60 км/ч.

Низ седам стаза скијало је 2.500 скијаша. Због ветра већина инсталација није радила као ни жичара из Брзећа.

"Одложено је отварање Беле реке, најдуже стазе у Ски-центру Копаоник која није радила више од 10 година. Требало је данас да је отворимо, због временских услова и техничких услова нисмо могли, урадићемо то наредних дана, ја се надам већ сутра", каже руководилац Ски-центра Копаоник Дарко Јовановић.

Са порастом висине снежног покривача расте и број туриста. Попуњено је 70 одсто смештајних капацитета.

"Гости су нам у највећем броју сада странци који долазе из Русије, Бугарске, суседне Мађарске, Црне Горе", каже Теодора Перовић из ТО Рашка.

За госте уживање, за службу одржавања у Ски-центру пуне руке посла.

"Радимо по 10 сати, зависи, кад је ванредно остајемо и дуже. Није умор у питању, али јесте овај мраз данас", напоменуо је Милан Матовић из Рашке.

Предаха нема и за осмочлану екипу зиске службе "Крушевац-пута" на пункту Сребрнац.

"Имамо довољно агрегата, имамо довољно соли, све што нам је потребно, механизација нам је исправна, све фукционише добро. Главни проблем је овде не поштовање наших савета и апела да се користи зимска опрема, и доста нам прави проблем ветар, тј. ова снежна мећава", рекао је шеф смене "Крушевац-пута" пункт Сребрнац Владимир Видић.

Најкритичнија деоница је од Усека до Јарма, где ветар зна да достигне и олујну јачину, дувајући брзином од око стотину километара на сат, стварајући наносе и мећаву која смањује видљивост па је у вожњи потребан изузетан опрез и обавезна употреба зимске опреме.

Опширније Краће

Извештај дописника РТС-а

ЕДБ: Санирана већина кварова, без струје 1.844 корисника

Велико невреме изазвало је нешто већи број кварова на дистрибутивној мрежи електричне енергије, посебно у брдско-планинским подручјима западне, централне и јужне Србије, кажу у Електродистрибуцији Србије.

И поред веома тешких услова на терену – високих сметова, јаког ветра, непроходних путева – све расположиве екипе Електродистрибуције Србије су, уз велико ангажовање, успеле да санирају већину кварова, истичу у ЕДБ-у.

Према извештају са терена, у 18 часова без електричне енергије на територији Републике Србије била су 1.844 корисника.

Успостављено редовно снабдевање струјом у чачанским и драгачевским селима

Према информацијама из чачанске Електродистрибуције, око 16.30 успостављено је редовно снабдевање струјом у неколико чачанских и драгачевских села.

Власотинце: Тешка ситуација у брдско-планинском делу општине

На подручју власотиначке општине тренутно је најтежа ситуација на путу Власотинце – Јастребац – Доња Лопушња – Бистрица, који је непроходан и где висина снега износи и до 70 центиметара, саопштиле су локалне власти.

"Отежано је кретање и на осталим општинским путним правцима у брдско-планинском делу општине. Механизација се тешко пробија. Очекује се да овај правац тек сутра буде проходан. Савет је свима који не морају да не крећу на пут, поготово не без зимске опреме", каже начелник Општинске управе и члан Штаба за ванредне ситуације Марјан Станковић.

Механизација тренутно покушава да се пробије и на путу Д. Дејан – Г. Дејан – Златићево – Јаковљево – Тегошница, као и на путном правцу Власотинце – Д. Ломница – Средор – Липовица.

"Ситуација на терену погоршана је синоћњом снежном олујом. Сољу и ризлом посипају се и улице у самом Власотинцу, како би се спречила појава поледице", каже начелник Штаба за ванредне ситуације Општине Власотинце Иван Станковић.

"Путеви Србије" упозоравају возаче на снежне наносе

ЈП "Путеви Србије" упозорило је возаче у Србији на могуће снежне наносе на путевима због олујног налета ветра, који на појединим деоницама дува брзином и већом од 70 километара на час, а који ће, према прогнози РХМЗ, дувати данас и сутра.

ЈП "Путеви Србије" саветује возаче да у наредним данима користе зимске пнеуматике, поштују ограничења брзине и да прилагоде брзину кретања зимским условима на путу.

"Путеви Србије" наводе да на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције, на граничном прелазу Хоргош, на излазу, задржавање за теретна возила је два сата, а на граничним прелазима Батровци, Келебија и Шид, на излазима, задржавање за теретна моторна возила је сат времена.

На осталим граничним прелазима нема дужег задржавања за све категорије возила.


Опширније Краће

Пут од Рудна до Бзовика непроходан, сметови до два метра

На Рудњанској висоравни снег поново пада. Према речима Станимира Миљковића из Бзовика, путари нису успели да пробију пут од Рудна до Бзовика. Дува јак ветар који, како кажу, прави сметове и до два метра.

Ослабио је и интернет сигнал, али најбитније је, каже Миљковић, да су сви здрави. И други локални путеви у том крају тек треба да се очисте. У ЈКП "Путеви" кажу да ће њихове екипе са механзацијом остати на Рудну и наредних дана.

Извештај Кристине Милошевић и дописника РТС-а

И даље је непроходан пут Преко Брдо – Одвраћеница на Голији

На подручју Ивањице од поднева поново пада снег. Нема угрожених домаћинстава, а снадбевање струјом је углавном редовно.

И даље је непроходан путни правац Преко Брдо – Одвраћеница на планини Голији.

Снег на Дивчибарама, механизација на терену

На Дивчибарама је јуче и током ноћи нападала велика количина снега. Јак ветар је у поподневним сатима разносио снег са дрвећа па су аутомобили били затрпани, а саобраћај на путу кроз насеље отежан. Радници појединих хотела нису могли да се врате у Ваљево.

Механизација је на терену и главни путни правац од Дивчибара ка Београду од јутрос је проходан. Већи број возила очекује се у поподневним сатима, када се многи враћају кући.

Извештаји Слађане Милетић и Весне Кезовић Миљковић

Одложено отварање најдуже стазе на Копаонику

Због јаког ветра не ради жичара на Копаонику, а одложено је отварање најдуже стазе "Бела река", рекао је за РТС Дарко Јовановић, руководилац Ски-центра "Копаоник".

"Кад ветар пређе границу од 60 километара на сат, гондола (жичара) не ради. То се данас десило", рекао је Јовановић и навео да је ситуација данас боља него јуче.

Према његовим речима, тренутно има око 2.500 скијаша на стази.

Метар снега на Старој планини, пут ка ски-центру проходан

Према подацима метеоролошке станице "Метео Књажевац, висина снега који је ноћас падао у источним деловима књажевачког краја и на Старој планини је од 15 центиметара у граду до педесетак у селима подно планине.

На Старој планини у околини Јабучког равналишта висина снежног покривача је 92 центиметра уз температуру од минус 10 степени.

Пут ка ски-центру је проходан, непрекидно се чисти, али је саобраћај отежан због наноса које је ноћас стварао снажан ветар.

Путари у општини Књажевац од јутрос чисте правце првог и другог реда, док ће сутра почети чишћење локалних путева трећег приоритета.

Путни правац Нови Пазар – Сјеница отворен искључиво за путничка возила

Путни правац Нови Пазар – Сјеница отворен је за саобраћај искључиво за путничка возила. Забрана саобраћаја за теретна возила остаје на снази.

Остали путни правци на Пештери биће очишћени када дозволе временске прилике, кажу у предузећу "Нови Пазар пут".

У току је пробијање путног правца Нови Пазар – Голија који ће бити отворен за саобраћај током дана.

Правац Рашка–Голија остаће у блокади док временски услови не дозволе чишћење.

Опширније Краће
Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је упозорење у којем се наводи да ће јак и олујни северозападни ветар стварати снежне наносе у планинским пределима.

Пут од Брзећа ка Копаонику поново отворен за саобраћај

Путни правац од Брзећа ка Копаонику од девет сати поново је отворен за саобраћај, јавља дописник РТС-а.

Олујни ветар дува брзином од 60 километара на сат, стварајући повремено мећаву, па се возачи упозоравају на опрез у вожњи и да на планину не крећу без зимске опреме.

Температура у ски-центру је минус 15, висина снега 107 цм, и већи део инсталација због ветра данас неће радити.

Неће радити ни жичара из Брзећа.

Пут о Рудна до Бзовика и даље непроходан, екипе на терену

На Рудњаској висоравни и у студеничком крају снег је престао да пада. Пут од Рудна до Бзовика и даље је непроходан, екипе су на терену и чисте снежне наносе које је на пут нанео ветар.

Како је РТС-у речено у ЈКП "Путеви Краљево", екипе су на терену и очекује се да тај пут буде проходан за три до четири сата.

Пут Студеница–Рудно је проходан.

Путеви ка Гочу и од Рудна ка Брвенику које одржава "Нови Пазар пут" су проходни, али је саобраћај забрањен за теретна возила.

Завејана Црна Трава, сметови до два метра

Снег праћен олујним ветром потпуно је завејао општину Црна Трава. Висина снега је метар, а сметова и до два метра.

Механизација покушава да очисти главни пут до Црне Траве, али им ветар отежава посао.

Завејано је 250 километара махалских путева, каже за РТС Славољуб Благојевић, председник  Општине.

Струје има, домаћинства су снабдевена основним намирницама.

Проблем је ветар и температура од минус 10 степени.

Иста је ситуација и на оближњем Власинском језеру где, како јављају мештани, врата не могу да отворе од снега како би отишли по дрва.

У ужичком крају ангажовано 20 камиона и пет тешких машина зимске службе

У ужичком крају путеви су проходни, али има снега и саобраћај је отежан, јавља дописник РТС-а.

Ноћас је ангажовано 20 камиона и пет тешких машина зимске службе.

Највећи проблем прави ветар који на превојима ствара наносе. Забрањен је саобраћај камионима с приколицама и шлеперима.

У планинским деловима пало је око метар снега.

Опширније Краће

У прекиду пут Нови Пазар – Сјеница и регионални путеви ка Пештери

Саобраћај на путном правцу Нови Пазар – Сјеница и даље је у прекиду због снежних наноса које ствара јак ветар.

Очишћена је једна трака на деоници Дуга Пољана – Брњица, али је ветар опет нанео снег на коловоз.

Блокирани су и регионални путеви на Пештерској висоравни, потврђено је РТС-у у предузећу "Нови Пазар пут".

Полиција зауставља возила у селу Беле Воде. Путни правци ка Копаонику из општине Рашка проходни су уз обавезну употребу ланаца.

Пут Рашка–Голија је у прекиду.

МУП: Не крећите на пут у правцу Сјенице, Копаоника и Рашке, прилагодите вожњу условима на путу

Александар Радосављевић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а рекао је за РТС да је у протекла 24 часа у Србији забележен 161 ванредни догађај, а да су припадници МУП-а били ангажовани у више наврата на уклањању последица насталих услед невремена.

"Четрдесет пет пута су припадници ватрогасно-спасилачких јединица излазили у току протекла 24 часа и то су интервенције углавном биле пружање помоћи угроженим грађанима у завејаном подручју, возилима која су слетела с пута, возилима која су остајала завејана на путевима. Такође, асистенције хитним службама, хитној медицинској помоћи, уклањање оборених стабала и делова крова са путних праваца", рекао је Радосављевић.

Додао је да је био ангажован 141 ватрогасац-спасилац, а ванредних догађаја и интервенција било је на готово целој територији Србије.

Поново проходни путеви ка Копаонику из Јошаничке Бање и Руднице 

Радосављевић је поручио грађанима да прате медије како би се информисали о тренутном стању, а да никако не би требало да крећу на пут када је РХМЗ издао наранџасто метео-упозорење на снежне падавине и временске непогоде.

"Никако не би требало да крећу на пут у правцу Сјенице, Копаоника и Рашке. Путеви ка Копаонику су били у прекиду. Сада је ситуација нормализована. Проходни су путеви Јошаничка Бања – Копаоник и Рудница–Копаоник, док је и даље непроходан пут Брус–Копаоник, али напомињемо да нема завејаних особа", истакао је Радосављевић.

Додао је да сви који се одлуче на путовање треба да користе зимску опрему и да прилагоде вожњу условима пута, а да пре пута обавезно провере стање горива у резервоару, батерију мобилног телефона и да понесу довољну количину хране и топлу одећу и обућу.

Радосављевић је навео да ће, иако уклањање оборених стабала и делова кровова није примарни задатак ватрогасно-спасилачких јединица, они бити на терену како би се отклониле последице временских непогода.

Разговор Игора Топаловића са Александром Радосављевићем

На подручју Чачка и Лучана 2.000 потрошача без струје

Вејавица је без струје оставила 2.000 потрошача на подручју Чачка и Лучана – 1.300 у пет чачанских села, и око 700 у планинском делу Драгачева. Из Електродистрибуције најављују да ће кварови бити отклоњени током преподнева.

Ка Голији непроходан пут Куманица – Преко Брдо – Дуга Пољана, као и деоница од Преког Брда ка Одвраћеници. Овај путни правац је често непроходан зими, налази се на више од 1.600 метара надморске висине, тежак је за одржавање и често је завејан јер ветар са Пештерске висоравни прати сметове до четири метра висине.

Путари су дежурали током читавог јучерашњег дана, али и током ноћи. Они чисте путеве по приоритетима, а тако је у читавом Моравичком округу.

Највише снега пало је управо у планинским крајевима. На Голији има готово пола метра новог снега, а највише снега на коловозу и то до 10 центиметара има на путу првог приоритета Дивљака–Ивањица–Јавор. Саветује се опрез и употреба зимске опреме.

Надлежни моле грађане да прате стање на путевима, јер је јуче било и завејаних возила на путу од Новог Пазара ка Одвраћеници.

Пут до Рудна на Голији је проходан, а деоница Рудно–Зовик повремено затрпана. Екипе краљевачких путара чисте непрекидно, али посао им је током ноћи отежавала јака мећава. Село Рудно је током ноћи добило струју.

Снега има и на путевима трећег приоритета у пожешком крају, а целе ноћи путари су чистили пут ка Варди, у том правцу има сметова који премашују метар и по.

На снази је забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере преко Каоне и на правцу који од Косјерића води ка Ваљеву и на путу Јошаничка Бања – Копаоник.

Извештај Слађане Милетић
Опширније Краће

АМСС: Опрез у вожњи због снега у вишим пределима и мокрих коловоза у нижим

У нижим пределима треба очекивати местимично влажне коловозе и смањену видљивост која ће отежавати и успоравати вожњу, док су путеви на планинама местимично прекривени снегом.

Зимски услови, због којих су поред зимских гума потребни и додатни уређаји за повећање тракције точкова, очекују возаче ка Тари, Гочу, Дивчибарама, Златибору и Копаонику, али је слично и на путевима у вишим пределима Ивањице, Сјенице, Нове Вароши и Новог Пазара.

На осталим путним правцима првог приоритета одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Ивањице, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара, па се препоручује опрезна вожња.

На државним путевима другог приоритета одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Мачве, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Врања, Зајечара.

Опширније Краће

Обустављен пут од Брзећа до врха Копаоника

На деоници од Усека до Јарма синоћ око 19.30 радници зимске службе "Крушевац-пута" успели су да рашчисте двочасовни застој у саобраћају, али је због нулте видљивости услед снежне мећаве и олујног ветра саобраћај из Брзећа до врха Копаоника до даљег обустављен.

Путари су целе ноћи били на терену па се поновно успостављање саобраћаја очекује током јутра.

У брдско-планинским пределима снег и јак ветар паралишу друмски саобраћај. Неке деонице затворене су за саобраћај.

Око 19.30 радници зимске службе "Крушевац-пута" успели су да рашчисте двочасовни застој у саобраћају, па су возила из колоне код Јарма наставила пут одредишта.

Због обилних снежних падавина затворен је путни правац Нови Пазар – Сјеница. Екипе предузећа "Нови Пазар" пут пробијају сметове.

Обустављен је саобраћај и на путу Тутин – Лескова – Карајукића Бунари. Вејавица је захватила и подручје Власине.

Висина снега је 50 центиметара, али због јаког ветра на појединим местима има наноса од једног метра. Једно возило које чисти снег исклизнуло је с пута.

Престанак падавина прогностичари најављују за сутра, али ће и даље бити јаког ветра, мећаве, смањене видљивости и снежних наноса, па је неопходан посебан опрез у вожњи.

Железнички саобраћај на прузи Београд – Нови Сад касно после подне поново је успостављен. До вишесатног прекида дошло је због проблема које је оркански ветар проузроковао на контакт мрежи.

Разоран ветар и у региону. У Загребу је чупао дрвеће и носио кровове, а једна особа је повређена.

У деловима Мађарске отежано је снабдевање струјом јер је ветар оштетио мрежу. Јак снег завејао је Аустрију, Чешку, Пољску и Словачку.

уторак, 21. март 2023.
16° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују