Читај ми!

Патријарх Порфирије у Чикагу, сутра у Њујорку служи литургију у храму Светог Саве

Патријарх српски Порфирије, који борави у Сједињеним Америчким Државама, посетио је Саборни храм Светог Васкрсења Христовог и Академију Светог Саве у Чикагу. Сутра ће служити прву литургију у храму Светог Саве у Њујорку, после седам година од пожара 2016. године.

У оквиру посете Сједињеним Америчким Државама, патријарх Порфирије борави у Чикагу, саопштила је Српска православна црква.

Најмлађи чланови парохије у Чикагу су, обучени у српску народну ношњу, дочекали патријарха Порфирија са хлебом и сољу, по традиционалном обичају из старог краја.

Потом је уследио свечани чин доксологије који су служили свештеници и ђакони Саборног храма.

Патријарх је затим посетио Академију Светог Саве, парохијску школу у којој се настава одвија према двојезичном плану рада. Ученици и наставници су пожелели патријарху добродошлицу и  захвалили на архипастирском благослову.

Ученици Академије Светог Саве су извели богат културно-уметнички програм не скривајући радост због сусрета са својим патријархом, наводи СПЦ. 

Порфирије је захвалио на срдачном дочеку и посебно изразио радост због приказаног знања и умећа ученика школе, а нарочито њиховог познавања српског језика и културе. Такође,  захвалио владици Лонгину и чикашком свештенству на труду и бризи. 

Патријарх је потом отишао у Шеревил, где ће бити одржана донаторска вечера за манастир Крку, древну српску светињу у Далмацији. 

У храму Светог Саве на Менхетну патријарх Порфирије ће сутра служити литургију, прву службу  после седам година у њујоршком Саборном храму после пожара 2016. године.

Раније Порфирије се састао и са српском заједницом у Милвокију. 

Патријарх српски Порфирије, који се налази у САД, посетио је манастир Нову Грачаницу и Богословски факултет Светог Саве у Либертивилу.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара