Читај ми!

Патријарх Порфирије у Чикагу, сутра у Њујорку служи литургију у храму Светог Саве

Патријарх српски Порфирије, који борави у Сједињеним Америчким Државама, посетио је Саборни храм Светог Васкрсења Христовог и Академију Светог Саве у Чикагу. Сутра ће служити прву литургију у храму Светог Саве у Њујорку, после седам година од пожара 2016. године.

У оквиру посете Сједињеним Америчким Државама, патријарх Порфирије борави у Чикагу, саопштила је Српска православна црква.

Најмлађи чланови парохије у Чикагу су, обучени у српску народну ношњу, дочекали патријарха Порфирија са хлебом и сољу, по традиционалном обичају из старог краја.

Потом је уследио свечани чин доксологије који су служили свештеници и ђакони Саборног храма.

Патријарх је затим посетио Академију Светог Саве, парохијску школу у којој се настава одвија према двојезичном плану рада. Ученици и наставници су пожелели патријарху добродошлицу и  захвалили на архипастирском благослову.

Ученици Академије Светог Саве су извели богат културно-уметнички програм не скривајући радост због сусрета са својим патријархом, наводи СПЦ. 

Порфирије је захвалио на срдачном дочеку и посебно изразио радост због приказаног знања и умећа ученика школе, а нарочито њиховог познавања српског језика и културе. Такође,  захвалио владици Лонгину и чикашком свештенству на труду и бризи. 

Патријарх је потом отишао у Шеревил, где ће бити одржана донаторска вечера за манастир Крку, древну српску светињу у Далмацији. 

У храму Светог Саве на Менхетну патријарх Порфирије ће сутра служити литургију, прву службу  после седам година у њујоршком Саборном храму после пожара 2016. године.

Раније Порфирије се састао и са српском заједницом у Милвокију. 

Патријарх српски Порфирије, који се налази у САД, посетио је манастир Нову Грачаницу и Богословски факултет Светог Саве у Либертивилу.

понедељак, 20. март 2023.
16° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују