Читај ми!

Патријарх Порфирије са српском заједницом у Милвокију

Патријарх српски Порфирије налази се у посети Сједињеним Америчким Државама. После боравка у Њујорку, допутовао је у Чикаго где је у оближњем Милвокију провео цео дан са Србима из тог дела Америке.

Патријарх српски господин Порфирије стигао је пред Саборну цркву Светог Саве у Милвокију у Висконсину у пратњи протојереја ставрофора Велимира Џомића и протођакона Драгана Радића, током једног од најхладнијих јутара ове зиме и по температури од минус 10.

Али срца стотине деце и одраслих била су веома топла јер су били радосни да их је посетио лично патријарх, који је донео пуно доброте и позитивне енергије, током посете која се већ сматра историјском.

После литургије, коју су уз патријарха Порфирија са средњезападноамеричким Лонгином и владика канадски Митрофан, домаћи свештеник отац Радомир Ћутило и друго свештенство.

Његова светост је исекао и славски колач. Наиме, ово је била прослава годишње црквене славе и обележавање чак 111 година како је парохија основана, још 1912. године.

Патријар Порфирије се обратио свим присутнима.

"Ви сте овде у расејању, али отаџбина је тамо где смо оно што јесмо. Отаџбина је и овде, отаџбина је овде због тога што је овде Свети Сава, а где је он ту је наш отац, ту је наш дом. И докле год јесмо светосавци, тј. православни хришћани, дотле ће свака тачка Земље бити наша отаџбина. Отуда и ви, браћо и сестре, овде, јесте свој на своме, јер сте са Светим Савом и он је са вама. Отуда можете без проблема да се интегришете у ову земљу која је земља могућности, отворена за оне који хоће да се труде, да раде, раде на себи. Зато сте потпуно интегрисани, али у исто време се не осећате да сте изгубљени, да сте одустали од себе. И не само то, иако овде, ви обогаћивани оним што ова земља пружа, засигурно и ви њу Светим Савом, својом православном вером, својим идентитетом собом обогаћујете", казао је патријарх српски Порфирије.

У једној од друштвених сала одржан је и свечани банкет и културно-уметнички програм на коме су деца одрасла у Америци, показала да одлично говоре српски језик, а фолклорни ансамбл Шумадија припремио је неколико изванредних игара у којима су учествовали играчи од 3 до 63 година старости.

Црква Светог Саве у Милвокију има само једна редовна званично призната српско америчке школе у земљи

"Имамо част да дочекамо, да се на нашој, његовој кући, придружи наша Светост, наш српски патријарх Порфирије. У име верног народа наше црквено-школске општине, Ваша Светости, хвала Вам на посети. Где је слава ту је Србин, а може и обрнуто, где је Србин ту је и слава. Ово је 111. пут да у нашој црквено-школској општини, вољом Свете тројице прослављамо нашу крсну славу, Светог Саву", рекао је Mирослав Јовић, председник црквено-школске општине.

Генерални конзул у Чикагу Дамјан Јовић говорио о је о значају неговања вере у Америци.

"Данашња посета нашег патријарха вама овде није само признање за труд, залагање, одрицање и вашу веру која је увек веома јака, да наставите са истом снагом, да сачувате нашу традицију, културу, веру и да сачувате српско име овде у Милвокију", рекао је Јовић.

"Да пожелим добродошлицу нашем патријарху и Светости патријарху Порфирију и да изразим велику радост што је нама дошао наш патријарх за крсну славу. Велика је то част за ову парохију", рекао је отац Радомир Ћутило, старешина Саборне цркве Свети Сава у Милвокију.

После седам сати боравка у цркви и на програму, питали смо патријарха Порфирија о утисцима.

"Све је дивно и Богом благословено. Оно што је важније од свега, то је, да не само чувају веру људи који овде живе, него живе том вером. А чим живе, самим тим јачају и свој национални идентитет, свест о томе ко су и шта су и одакле долазе. У том смислу, отаџбина је тамо где се негује православна вера и где се живи молитвом Светом Сави, где се живи духом који је он унео у наш народ и којим нас је крстио, а то је Дух свети", казао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх је поручио верницима да се окупљају на светој литургији и да се моле Богу, јер без молитве тешко је замислити да можемо учинити било шта а да има далекосежан смисао и значај.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво