Читај ми!

Зашто нам је "Амбер алерт" потребан и које су предности тог система

У Србији годишње нестане око 1.300 деце. До краја године требало би да и у нашој земљи заживи "Aмбер алерт", систем за брже проналажење несталих малишана. Систем се покреће када постоји реална процена да је нестало дете у животној опасности.

Већина сама побегне од куће, из школе, из домова за децу без родитеља, па се врате. Нестанак једног детета у Србији пријављиван је чак 160 пута током протекле године. Амбер алерт се уводи због малишана који не одлазе својом вољом и чији је живот угрожен.

"Прошле године у Србији је пријављен нестанак 1.523 малолетне особе. Од тога пронађено је на срећу 1.518, дакле, на крају године нисмо знали за петоро малишана где се тренутно налазе", рекао је Игор Јурић из Центра за злостављану и несталу децу.

Суштина Амбер алерт система је хитно, у кратком року обавештавање јавности о несталом детету. О томе одлучује тужилаштво као и то да ли треба објавити фотографију несталог детета. Полиција појачава патроле на путевима и контролу на наплатним рампама и граничним прелазима.

"У том тренутку МУП би послао фотографију несталог лица свим медијима у Србији, свим оператерима са кратком информацијом, име и презиме детета, где је нестало, шта је носило на себи, и евентуално неке друге, место где је нестало и евентуално неки други опис. Рецимо ако је дете отишло возилом, регистарски број, значи све оне околности које могу да помогну полицији да такво дете пронађе", каже пуковник полиције Милан Андић.

"Годишње, у земљама где овај систем постоји, он покрене два до три пута. Не би се више покретао ни у Србији, али управо је због тог значаја и брзе потраге, то кључно када су у питању нестанци деце, истиче Јурић.

Доказано је да се 96 одсто случајева реши у року од 72 сата, када се нестанак детета пријави на време. Како "Амбер алерт" функционише у САД, објашњава дописник РТС-а из Чикага.

"Упозорење се може издати у више савезних држава истовремено, води се рачуна да се не користи превише да то не умањи њихов значај. Родитељи којима је нестало дете се саветује да прво обавесте полицију а да онда позову нацинални центар за несталу и експлоатисану децу на бесплатан број у целој Америци", каже Александар Жигић, дописник РТС-а из Чикага.

Пре две године, на пример, у Америци је пријављен нестанак 254-оро деце. Пронађено је њих 252-оје. У 11 случајева дојаве су биле лажне, а у 19 неосноване.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво