Читај ми!

Тешко до пелета, прорадило и црно тржиште

Ограничење цене, забрана извоза и инспекцијска контрола произвођача и трговаца нису помогли да се стабилизује тржиште чврстог огрева. На стовариштима пелета и даље нема, а грађани се жале да је прорадило и црно тржиште. Професор Шумарског факултета Бранко Главоњић објашњава да су произвођачи пелета одлучили да, због ограничења цене, и сами продају пелет и да су оформили своја стоваришта.

Све је већа и потражња за огревним дрветом, за кубик – у зависности од града до града – треба дати од 8.000 динара до сто евра.

Несташице су почеле у јуну, а држава је покушала да смири тржиште ограничењем цене на 38.000 динара по тони и забраном извоза.

Професор Шумарског факултета Бранко Главоњић каже да су оног момента када је држава донела одлуку о ограничењу цена произвођачи одлучили да се сами продају пелет по тој цени.

"Од тог момента практично престаје испорука стовариштима и потрошачи се оријентишу према фабрикама где могу да набаве пелет. Неке мало веће фабрике су формирале и своја стоваришта", навео је Главоњић.

Према његовим речима и на тим стовариштима се формирају листе чекања, испорука пелета је веома ограничена, може се набавити али уз одређене напоре.

Грађани се жале да је прорадило и црно тржиште и да им се нуди пелет за чак 47.000 динара по тони.

"Као и у свакој кризној ситуацији, има оних који су виспрени и који покушавају да продају пелет на такав начин. Препоручио је грађанима да се јаве фабрикама пелета. Свакако је испорука успорена и мораће да чекају недељу или две на пелет", напоменуо је.

Истиче да је највећи број домаћинстава која се греју на чврста горива набавио та горива. Међутим, како каже, део грађана то није учинио и сада мора да чека.

"Србијашуме" повећале сировину за производњу пелета 

Главоњић је рекао да су "Србијашуме" повећале сировину за производњу пелета, ситуација са сировином се значајно повећала у односу на прву половину године.

"Сада се полако пуне стоваришта пелета. То је добро јер је у зимским месецима улазак у шуму отежан. У таквим ситуацијама фабрике морају да имају залихе на својим стовариштима", каже Главоњић.

Још један разлог за несташице је и тај што су фабрике одлучиле да пласирају део пелета који њима покрива пословање.

Како каже, цене им не одговарају јер су оне у региону знатно више.

"Цена у Хрватској је 574 евра, а у Словенији 581 евро. У јуну је било обрнуто код нас је пелет био најскупљи. Тада је цена пелета у Србији била у рангу Аустрије. За само три месеца у Аустрији цена је порасла за 230 евра и сада је 567 евра. У Италији је виша од 700 евра", напоменуо је.

Додао је да увозници пелета немају никакав стимуланс да се баве тим послом, фабричка цена у Хрватској је 450 евра, у БиХ је на снази забрана тако да код њих нема извоза.

"Једино је извесно да је све неизвесно. То показује каква је ситуација на тржишту енергената у Србији. Каква год одлука да се донесе имаће своје добре и лоше стране", напоменуо је Главоњић.

Говорећи о томе да ли треба одобрити извоз, каже да је његов став да извоз треба ограничити јер су потребе такве да пелета нема довољно у Србији, а што се тича цена треба направити компромис са произвођачима.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво