Читај ми!

Бранкица Јанковић: Држава мора да нађе начин и помогне породици београдских четворки

Марија и Ђорђе Гаћеша су постали први родитељи природно зачетих четворки у Србији, а имају и старију ћерку. Кажу да су се нашли у врло срећној, а истовремено компликованој ситуацији. Само за пелене им је месечно потребно 90.000 динара. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да немају притужби да је неко у државним органима неједнако третирао породицу Гаћеша, али да то питање треба расветлити. Истиче да би државни органи сада морали да нађу решење да се изађе из оквира, не да се крши закон и помогне родитељима пет девојчица.

Ирис, Инда, Ирина и Ина, имена су тренутно најпопуларнијих беба у нашој земљи. Рођене су на Велики петак22. априла, превремено у 28. недељи трудноће. Имају и старију сестру Искру.  

Бранкица Јанковић истиче да је охрабрујући знак и срећа за све нас када видимо четири девојчице и пету, мало већу, како тражи своје место око презаузете маме.

"То је сјајна порука и жао ми је што је она у јавности добила једну негативну конотацију да државни органи нису ништа урадили и да нису спремни", рекла је она.

Мисли да то питање треба расветлити да ли нешто није било у реду и да ли је неко нешто пропустио или није изашао у сусрет и доделио сва права и на другачији начин третирао то што  у кући одједном имате четири бебе.

"Ми немамо притужбе да је неко то ни формално неједнако третирао. Мени се чини из изјава надлежних у Београду да је заправо родитељима дато све што је у том тренутку могуће добити у смислу закона. Мислим на родитељски додатак и све оно што припада у тренутку када добијете дете", наводи повереница.

Трошкови од 90.000 динара само за пелене су озбиљни и ту, каже, нема дилеме да је то паковање пелена дневно када парови одједном добију четири бебе.

Додаје и да би било добро да мама добије неку врсту помоћи, беби сервиса, јер су се родитељи, како су и сами рекли, нашли сами у врло срећној, а истовремено компликованој ситуацији.

"Сигурно је да би државни органи сада морали да нађу решење да се изађе из оквира, не да се крши закон, ово је јединствена ситуација. Сигурно је да до сада није било потребе да се направи посебан закон, али сада када имате овакву ситуацију, немате пуно тројки, четворки, породица са тако пуно, а посебно да у овом случају да истовремено имате четири девојчице и пету од две године", истакла је Јанковићева.

Поред обавезе државе да помогне, за повереницу је снажан утисак да је случај породице Гаћеша завршио у медијима, па су се многи људи одазвали да помогну.

"Солидарност је заправо темељ на којем почива друштво, не ствара све закон", указала је она.

Унапређење популационе политике 

Сматра да има места и за унапређење закона када се ради о популационој политици.

Наглашава да ће до краја октобра жене које су напуниле 45 година између 25. маја и 27. августа још једном моћи да пробају да постану маме у једној од седам државних и 13 приватних клиника моћи да још једном постану маме.

Јанковићева истиче и да су упутили две иницијате, за оцену уставности одредаба за финансијску подршку породицама с децом и другу ресорном Министарству да се у потпуности изједначи положај жена предузетница у погледу права на трудничко, породиљско и одсуство за негу детета.

Превенција породичног насиља 

Од почетка године у Србији убијене 22 жене у породичном или партнерском насиљу. Што се тиче успостављања јединственог регистра насилника, Јанковићева објашњава да је то питање за повереника за информације од јавног значаја и заштиту података личности.

"Оно што смо ми урадили у оквиру наших надлежности је иницијатива коју смо упутили Министарству правде за измену Закона о извршењу кривичних санкција. Тражили смо измену члана 181 у смислу да жртва буде, када осуђени излази из затвора или са пуштене условне или у случају бекства, обавезно обавештена", нагласила је Јанковићева.

Напомиње да је према садашњем решењу, жртва о томе обавештена ако је то и захтевала и да је питање колико је жена уопште обавештено да има то право.  

"Треба осигурати да свака жена буде обавештена, зато што се испоставило да су се најтрагичнији случајеви дешавали управо након изласка с издржавања казне затвора или бекства или у оном кључном моменту када та жена одлучи да оде и то саопшти", нагласила је Јанковићева. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво