Читај ми!

Ванредно (благо)стање у породици Гаћеша - прве природно зачете четворке у Србији ускоро стижу кући

Проф. др Дејан Филимоновић је за 30 година праксе свега три пута помогао да на свет дођу четворке. Последњи пут на Велики петак, 22. априла ове године. Породица Гаћеша добила је Ирис, Инду, Ирину и Ину. Код куће их већ чека сестрица Искра. Екипа РТС-а посетила их је у њиховом дому где су у току припреме за долазак четири принцезе.

Отац четворки Ђорђе Гаћеша наводи да му је требало мало времена да му мозак обради да ће бити отац четворки.

"Ушли ми унутра, каже жена ево га једно, ево га друго, ево га треће и онда драмска прауза 20 секунди - тата видиш ли ти ово - видим, одговарам ја. Јесте да ми то није струка, знам отприлике шта гледам, али џабе, мозак не обрађује информацију, пита она видиш, одговарам - видим, али не знам шта видим, каже честитам - четворке", каже Ђорђе Гаћеша.

Ирис, Инда, Ирина и Ина рођене су на Велики петак, превремено, у 28. недељи трудноће. Марија и Ђорђе Гаћеша постали су родитељи првих природно зачетих четворки у Србији.

Девојчице су и даље у болници, а код куће је ванредно стање: Набављени су кревеци, колица тек треба да стигну из Америке јер код нас не постоје колица за четворке.

Бебе напредују у просеку 20 грама дневно, очекујемо их око термина, или мало после термина, термин је 4. август, три бебе су на 1.600 грама, док је четврта пре неколико дана имала 2 килограма и 130 грама.

Тек се на трећем ултразвуку видело да стижу четворке 

Ни лекари на првом ултразвуку нису могли да претпоставе да ће Марија и Ђорђе постати родитељи четири девојчице.

"Четворке смо сазнали да носимо када сам отишла на трећи ултразвук, на првом је било да су близанци, на другом су биле тројке и тек на трећем ултразвуку су биле четворке", наводи Марија Гаћеша, мајка.

Гаћеше имају и старију ћерку, Искру. Она има две и по године. Радује се доласку сестрица, а викендом, када не иде у вртић, помаже мами да бебама однесе млеко.

"Посета траје неких пола сата, али нама увек изађу у сусрет због броја беба. Просто не можемо да стигнемо да се спремимо, да се обучемо, пошто су посебни услови улажења код деце, дезинфекција, облачења онда разговор са докторком и онда када треба да дођемо до њих малтене је прошло 20 минута", каже мајка Марија Гаћеша.

Остало је још отприлике месец дана до доласка принцеза. Иако су свесни да ће сада морати да брину истовремено о пет девојчица и то без помоћи бака и дека, радују се. Нестрпљиво чекају дан када ће породица Гаћеша коначно бити на окупу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво