Прослава Божића у Србији

Најрадоснији догађај у хришћанском свету, празник рођења Исуса Христа, обележава се у свим храмовима Српске православне цркве. Јутарњу литургију у београдској Саборној цркви служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Божић, празник рођења Исуса Христа, сећање на најрадоснији догађај у хришћанском свету, обележава се у свим храмовима Српске православне цркве. Јутарњу празничну литургију у девет часова у београдској Саборној цркви служио је чувар трона патријарха митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Свако рођење је за вечност и непролазни живот, а непролазни дух Христов Бог је послао свима нама, рекао је Амфилохије.

"Кроз Њега је проговорило Небеско очинство и Царство небеско и земља је постала небеска кроз Њега", рекао је митрополит Амфилохије говорећи о значају празника Рођења Христовог и личности Спаситеља који је пре више од два миленијума променио ток историје света.

"Понесите са собом мир и помирење које нам Бог подарио на овај дан", поручио је православним верницима митрополит, чувар трона српских патријараха до избора новог поглавара Српске православне цркве.

Поред многобројних верника који су се причестили после четрдесетодневног поста, Божићној литрургији Светог Јована Златоустог присуствовали су и представници београдске католичке надбискупије са надбискупом Станиславом Хочеваром.

Mајка свих хришћанских празника

Традиционалну Божићну посланицу архијереја СПЦ у којој се верници подсећају да нас Божић све позива да живимо у братољубљу и богољубљу и у јеванђелској скромности и да је празник Рођења Христовог "мајка свих хришћанских празника који из њега извиру - као реке из извора", прочитао је старешина Саборне цркве протојереј-ставрофор Петар Лукић.

"Рођење Христово је поновно стварање света, а Оваплоћење Бога Логоса је камен темељац света", записао је Јован Златоусти, а наводи се у посланици која је прочитана на празничним литургијама у свим храмовима Српске православне цркве у земљи и свету.

На свим литургијама прочитана је традиционална Божићна посланица у којој се позива српски народ у матици и расејању "да као древни европски народ" чува своју веру, језик и писмо.

Славље је почело у поноћ када је, према предању, рођен Спаситељ људског рода. Прву Божићну литургију у београдском Спомен-храму Светог Саве служио је викарни епископ хвостански Атанасије.

Литургији је присуствовао велики број верника, а час рођења Исуса огласила су звона Храма светог Саве.

"Овога Божића посебно смо испуњени радосном тугом што нас је оставио наш велики патријарх Павле и преселио се са земље на небо", речено је у празничној поруци.

И овога Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији, колевци нашега народа", каже се у посланици.

Слави се три дана  

Према јеванђељима, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од Истока према Западу зауставила изнад пећине крај Витлејема.

На иконама се слика пећина у којој се Богородица одмара уз дете положено у јасле. У пећини или испред ње седи Јосиф, ослобођен сумње у Маријину верност и пастири задивљени божанским рођењем.

Српска православна црква Божић слави три дана, који су у њеном богослужбеном календару обележени црвеним словом. Други дан Божића је Сабор пресвете Богородице који црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави свети архиђакон Стефан.

Божић славе Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Све остале хришћанске цркве, међу којима и неке православне, Божић су прославиле пре 13 дана, поштујући ново рачунање времена и грегоријански календар.

Божићна симболика

Да би се Хришћани достојно припремили за Божић, установљен је Божићни пост. Сам празник Божић, увек је мрсни дан.

Божићна слама се, према народним обичајима, у кућу уноси заједно са бадњаком, распростире по главној просторији и не износи све време божићних празника. Она симболизује сламу на којој је рођен Исус Христос.

На свечаној божићној трпези, најважнија је чесница, бела погача умешена од пшеничног брашна без квасца. Меси се уз молитву првом водом која се у зору тог дана узме из бунара или са извора.

У чесницу се ставља златан или сребрни новчић. Чесница се за ручком искључиво ломи рукама, не сече се ножем. Онај ко у свом парчету пронађе новчић, према веровању, имаће среће у наредној години.

На Божић у кућу долази и положајник. Прва дужност положајника је да пожели срећу, здравље и напредак домаћиновом дому.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије