Кон: Не сме да нам се догоди Италија

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да смо спремно дочекали коронавирус, самим тим што смо га открили и што немамо ниједан тежи случај за сада. Од читавог друштва зависиће како ћемо проћи. Имамо прилику да видимо шта се десило у Италији – то не сме да нам се догоди, поручује Кон.

Предраг Кон је свим здравственим радницима рекао да је неопходно да се упознају са алгоритмима и процедурама и да нема више времена за то.

"Од читавог друштва, солидарности, зависиће како ћемо проћи. Имамо прилику да видимо шта се десило у Италији – то не сме да нам се догоди", наглашава Кон.

Указао је да имамо капацитете, посебно превентивне и епидемиолошке, да реагујемо правовремено са правовременим мерама и оне ће доћи на дневни ред.

Говорећи о новим мерама Владе, каже да су врло значајне што се тиче странаца, али да имамо и наше људе који се враћају из иностранства.

"Очекујемо их у време Ускрса, до тада има још доста времена да се јако добро организујемо у смислу надзора и праћења ситуације и да покушамо да што више пролонгирамо евентуално појаву неке епидемије. Ако се и догоди, да она дође већ на пролеће са много блажим потенцијалом него да је дошла током зиме", наводи Кон.

Нагласио је да само проглашење епидемије не значи ништа осим што се лоцирају нека додатна средства и проглашавају неке посебне мере.

"Утврђују се сада критеријуми када би се у појединим окрузима или градовима пријављивала епидемија", рекао је Кон и додао да ће у току дана одлучити о томе.

Каже да та мера подразумева одређене мере социјалног дистанцирања и да то сваки пут треба да буде адекватно ситуацији.

Позвао је грађане који осете симптоме да се јаве на предвиђене бројеве телефоне.

На питање да ли нам најављене високе температуре иду наруку у борби против коронавируса, Кон каже да повећање температуре јесте добро у смислу отварања прозора и размене ваздуха у просторијама.

"То и те како има значаја природно, а видећемо да ли ће и колико утицати на ток ове болести", закључио је Кон.

У Републици Србији је до сада регистровано укупно 12 случајева коронавируса

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара