Шта још не знамо о судбини Драже Михаиловића

Премијерки Ани Брнабић је недавно у Вашингтону уручено писмо копредседавајућег Српског кокуса у америчком конгресу Теда Поа који тражи да се обелодани сав материјал који се односи на суђење и убиство Драже Михаиловића. По у писму подсећа да је Михаиловић учествовао у спасавању америчких пилота у Прањанима, током Другог светског рата. Поставља се питање: који то детаљи о суђењу и убиству Драже Михаиловића још нису познати?

Око 500 савезничких пилота, углавном америчких, спасено је из Прањана код Горњег Милановца, уз помоћ Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића. Уз подсећање на тај догађај, конгресмен додаје да о дугом пријатељству треба образовати нове генерације Срба и Американаца.

Историчар Срђан Цветковић подсећа да је амерички председник Хари Труман одликовао Дражу Миахиловића током 1947. године, а да су и други председници, као што је Двајт Ајзенхауер, изразили позитивно мишљење о његовом покрету.

Његов колега, историчар Срђан Милошевић, има другачији поглед на Михаиловићеву улогу.

"Уколико српско-амерички односи зависе од некакве свеукупне рехабилитације Драгољуба Михаиловића и свега онога што је његов лик и дело, онда ти односи немају перспективу", сматра Милошевић.

Питање је, међутим, може ли Србија да одговори на захтев из Америке.

Срђан Цветковић каже да је сва документација већ обелодањена 2009. и 2010, за време рада Комисије за утврђивање околности Михаиловићеве смрти.

"У принципу, све је расветљено осим места егзекуције тако да ја и не знам на шта би се односио овај захтев јер држава Србија је кроз рад ових комисија прилично отворила архиве", објашњава Цветковић.

Али, писмо из Америке поново је отворило полемику о лику и делу Михаиловића.

"Огромна грађа постоји из Другог светског рата, врло добро документује колаборацију Михаиловића са окупаторима, његову умешаност у злочине и против цивилног становништва и против заробљених припадника народноослободилачког покрета. Не постоји некакав корпус документа који би могао на било који начин да промени ту врло јасну и чврсто утемељену историјску стварност", истиче Срђан Милошевић.

Срђан Цветковић констатује да код нас, нажалост, још постоји снажна подела на четнике и партизане, "где једна страна упорно негира да смо имали два антифашистичка покрета".

"Јесу, чинили су злочине и једни и други, јесу негде локално сарађивали и једни и други као и у сваком рату из тактичких разлога, али њихова суштина је заправо изразито антифашистичка, то се види из докумената, из четничких архива и из партизанских архива", указује Цветковић.

Дража Михаиловић рехабилитован је 2015, када му је поништена пресуда којом је осуђен на смрт и враћена грађанска права.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво