Читај ми!

Дуг пут до истине о несталим бебама

Годинама, неки и деценијама покушавају да потврде сумње да су им деца одузета у породилишту. Истину им, уверени су родитељи, неће донети ни закон о несталим бебама ако се не промени садашњи нацрт. Нацрт је предложила Радна група министарстава здравља, правде и унутрашњих послова.

Обавеза да Србија нађе начин да се случајеви несталих беба реше стигла је после одлуке Европског суда за људска права да је мајци Зорици Јовановић повређено право на породични живот, када јој је из породилишта нестала беба.

Обештећење од 10.000 евра које је добила, биће, према Нацрту закона максимално и за друге породице, ако се утврди да беба није преминула у породилишту.

"Они су направили закон који ће само надокнадити паре родитељима, без истражног поступка", указује Никола Шегрт из Београдске групе родитеља.

Кривични поступак не може да се покрене јер су многи случајеви застарели. Правду на суду могу да потраже родитељи који сумњају да су им деца одузета у периоду од 1970. до септембра 2013, ако поднесу захтев суду шест месеци од ступања закона на снагу, наводећи име, презиме и пол детета. А када те податке затраже, кажу, у институцијама неретко наиђу на зид.

"Има родитеља, наравно, који ни дан-данас нису успели да поваде неке папире", каже Шегрт.

Правници су ипак очекивали да нови закон изађе из редовних оквира који већ четири деценије не дају резултате. 

"Овај закон је могао дати одређени простор за много детаљније истраге и он се ослања на постојеће саме процесне законе, и парнични и ванпарнични поступак, који не дају много простора за истрагу", каже Милан Антонијевић из Јукома.

Резултата би било, кажу, да се тим питањем бави комисија у којој би били и представници независних тела. Таквим ставом, каже министар правде, оспорава се независност суда. Верује да ће вишедеценијски проблем решити закон који ниједна држава до сада нема.

"Овај закон предвиђа оснивање посебне полицијске јединице која ће прикупљати податке на начин који је, можда, најприближнији самој истрази и та полицијска јединица треба да допринесе да се расветли највећи број чињеница... Суд ценећи те податке и доказе утврђује чињенице које су несумњиве", рекао је министар правде Никола Селаковић.

Јавна расправа траје до 15. септембра, а радна група ће, каже министар, усвојити све аргументоване примедбе. Процењује се да је у Србији 3.500 породица којима су бебе одузете под изговором да су преминуле у породилишту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво