Читај ми!

Оранице домаће до 2025?

Четири године након почетка примене Споразума о стабилизацији и придруживању страни држављани моћи ће да купе пољопривредно земљиште у Србији. Међутим, Србија ће тражити да тај рок буде продужен за још осам година, односно до 2025. године. ССП ступа на снагу 1. септембра.

Србија планира да затражи да се период током кога странци не могу купити пољопривредно земљиште продужи на још осам година, по истеку четири године примене Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), речено је порталу ЕурАктив Србија у Министарству пољопривреде, преноси Бета. То би значило да ће страни држављани моћи тек 2025. године да купују пољопривредно земљиште у Србији.

У Министарству пољопривреде наводе да се разматрају мере ограничења власништва пољопривредног земљишта и да су у току припреме за разговор са Бриселом, како би се продужио рок током кога странци не могу купити пољопривредно земљиште.

"Покренули смо иницијативу да Србија, као и наше колеге из Хрватске, поднесе захтев да осам година после истека четворогодишње примене ССП-а странци не могу да купују пољопривредно земљиште у Србији", наводи се у одговору које је ЕурАктиву доставило Министарство пољопривреде.

ССП-ом је предвиђено да Србија у року од четири године од ступања на снагу тог споразума, омогући држављанима ЕУ да стичу право својине на непокретности, укључујући пољопривредно земљиште.

Споразум о стабилизацији и придруживању, инааче, сутра ступа на снагу.

Министарство је навело да радна верзија новог Нацрта закона о пољопривредном земљишту није усклађена са одредбама ССП-а које регулишу права својине на непокретности.

У том Министарству истичу да сада постоји интересовање странаца за куповину пољопривредног земљишта и оцењују да ће, ако им то буде омогућено, куповина земљишта зависити од више фактора. Кључни фактори су политичка стабилност, цена пољопривредног земљишта и могућност коришћења подстицаја и субвенција.

Важну улогу ће имати и ограничења у области заштите животне средине, затим квалитет пољопривредног земљишта, површина и развијеност инфраструктуре, што укључује путну мрежу, систем наводњавања и одводњавања, заштиту од ерозије.

"Интересовање ће бити веће за укрупњене парцеле са изграђеном инфраструктуром", речено је ЕурАктиву у Министарству пољопривреде.

Понуда и тражња одређују цену земљишта

Оцењено је да ће цена пољопривредног земљишта, пре свега, зависити од понуде и тражње, пореске политике, али и могућности да власник земљишта оствари добит.

То значи да ће посебно бити важна цена пољопривредних производа или могућност да се у релативно кратком временском периоду промени намена земљишта.

Цена пољопривредног земљишта у Србији виша је у односу на Румунију, Бугарску, Мађарску и Хрватску, па и на већину земаља централне Европе, наводи се у писаном одговору Министарства пољопривреде.

Према Закону о пољопривредном земљишту, страни грађани и фирме сада не могу имати власништво над пољопривредним земљиштем у Србији, а пољопривредно земљиште у државној својини се "не може отуђивати".

Страни држављани у Србији углавном стичу право коришћења пољопривредног земљишта у друштвеној својини која су користила друштвена предузећа, а да је у поступку приватизације продат њихов капитал. Међутим, не постоје званични подаци колико је парцела које странци користе кроз приватизоване фирме.

У наредне четири године, почев од 1. септембра, Србија треба да постепено усклади своје законодавство како би држављанима ЕУ осигурала исти третман као и својим држављанима, када је реч о праву својине на непокретности.

Такође, по ступању на снагу ССП-а, предузећа у Србији која су основале фирме из ЕУ имаће право стицања својинских права на непокретности, као и српска привредна друштва, и права на коришћење јавних добара, када су она потребна за обављање њихове привредне делатности.

Пошто ССП ступи на снагу, и држављани Србије могу у земљама ЕУ, у којима не постоје ограничења за то, да поседују пољопривредно земљиште.

Питања својине грађана и предузећа регулисана су у делу Споразума који се односи на пословно настањивање, кретање радника и капитала и пружање услуга, односно члановима 53 и 63 Споразума.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије