Читај ми!

Две стране Дрине, једна српска историја

Српска историја не може да се раздваја, без обзира с које је стране реке Дрине неко рођен, рекао вицепремијер Александар Вучић приликом обиласка Андрићграда.

Први потпредседник Владе Александар Вучић обишао је Андрићград, а од домаћина Емира Кустурице добио је кључ тог града од камена. После обиласка, заједно са Кустурицом и председником Републике Српске Милорадом Додиком, поручио је да српска историја не може да се раздваја, без обзира с које је стране реке Дрине неко рођен.

Вучић се, истовремено, оштро успротивио покушајима ревизије историје, у вези са Сарајевским атентатом из 1914. године и поручио да ће учинити све да буде очуван и одбрањен српски национални дух.

"Нико не може да каже да неко ко је рођен с једне стране Дрине припада неком другом народу и та историја не може да се раздваја... Припадамо истом роду, никога не угрожавамо, ни Босну и Херцеговину. Поштујемо све, а овим желимо да покажемо да ћемо чувати нашу традицију и духовност српског народа и величати његове вредности", навео је Вучић.

Објаснио је да је са Кустурицом и Додиком на озбиљан начин поставио темеље многих ствари које би требало решити у наредном периоду, јер је 2014. година веома важна за српски народ, јер се обележава стогодишњица Првог светског рата.

"Српски народ своје јунаке не може да заборави и он ће их славити. Не можемо да прихватамо онакве ревизије историје којима би људе који су носили најлепше слободарске идеје неки данас да проглашавају за терористе", навео је Вучић.

Како је додао, "учинићемо све да сачувамо и одбранимо српски национални дух, да потрошимо најмање могуће новца, а да га увек има довољно за наше националне институције као и Андрићев институт, да увек може да функционише".

Вучић је потврдио да ће рад Андрићевог института у Андрићграду, као институције од националног значаја, бити финансиран из буџета Србије. Као и Институт, две владе - Србије и Републике Српске, финансираће и Андрићеву награду, признање које ће бити установљено као најпрестижније у овом делу Европе.

Вучић је прецизирао да је са Додиком и Кустурицом разговарао како да се на још снажнији начин овековечи храброст и дело Гаврила Принципа и за наредни Видовдан најавио "монументалан догађај" у Београду. Ипак, додао је, о томе би прво требало разговарати у Влади Србије.

Уверен да Андрићград има будућност, Вучић је оценио и да ће Андрићева награда, која би требало да се установи, бити најпрестижнија награда која ће бити додељивана у српском роду.

Кустурица, који је идејни творац града од камена на ушћу Дрине и Рзава надомак чувене ћуприје Мехмед паше Соколовића, упознао је Вучића са установама и будућим плановима тог града.

Први потпредседник Владе обишао је и Андрићев институт, испред којег му је Кустурица даровао кључ града и новчић с ликом Иве Андрића, а који је отворен на Видовдан, две године након почетка изградње Андрићграда.

Вучић је изразио задовољство што је Србија колико је могла учествовала у раду Андрићевог института додавши да ће наставити то да чини.

"То је од нашег националног значаја и надамо се да ће постати један од најважнијих институција целокупног српског народа", рекао је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије