Читај ми!

Дан науке - Дан Тесле

Већ трећу годину рођендан Николе Тесле се обележава као Дан науке. На Гардошу се отвара изложба Теслиних диплома, у згради Техничких факултета трибина под називом "Никола Тесла и 21. век", у Виминацијуму Дечји научни камп, а Музеј "Николе Тесле" одржаће изложбу о Тесли у Њујорку.

Дан рођења Николе Тесле већ три године у нашој земљи обележава се као Дан науке. На Гардошу ће бити отворена изложба Теслиних диплома, у згради Техничких факултета одржаће се трибина под називом "Никола Тесла и 21. век".

У Виминацијуму ће бити организован Дечји научни камп. Српски музеј једног од најзначајнијих светских научника у области физике, електротехнике и радио-технике" Николе Тесле" у Београду, великог проналазача симболично ће вратити у Америку, изложбом у његову част на Квинсу у Њујорку.

Поставка "Теслин чудесни свет електрицитета", у граду у којем је велики проналазач живео готово шест деценија потврђује да је у Њујорку остварио и сва велика открића. Несвакидашња прилика да се подсети да је овај научник света аутор више од 700 патената регистрованих у 25 земаља, од чега је 112 у области електротехнике.

"То су сви Теслини изуми који су обележили његове радове у електротехници, домену струје високе фреквенције и високих напона и у машинству, које је текође била његова област и у којој је створио низ патената. Биће то прилика и да се погледа један изузетан филм, три-де анимације свих његових најважнијих изума и да се види како је један врло занимљив део његове заоставштине стигао у Баоград", каже Владимир Јеленковић, директор Музеја " Николе Тесле".

Они који нису упознати, сазнаће да је у чувеном хотелу "Њујоркер" Тесла живео десет година и ту умро 7. јануара 1943. у 87. години, сиромашан и заборављен.

Данас свет жели све више да сазна о животу и проналасцима Николе Тесле, кога је и кад је био дете више занимала техника од игре.

"Та дестинације, чини ми се да је врло важна, да га на неки симоличан начин вратимо у Сједињене државе, да покажемо колики је његов значај за измену технолошке слике света не само 20. века, него захваљујући неким његовим визијама и початка 21. века", истиче Владимир Јеленковић.

Не чуди што Тесла све чешће постаје инспирација писцима и другим уметницима. Поставке из Архива Николе Тесле, уврштеног у Унескову баштину "Памћење света", које је приређивао београдски музеј, видело је више од милион посетилаца у 20 градова света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара