Читај ми!

Лов на пчеле по Београду

СОС екипа београдског Удружења пчелара интервенисала 25 пута ове године. Рој пчела испод авио-моста на београдском аеродрому јутрос блокирао пролаз до авиона. Пчеле запретиле и станарима једне зграде у Улици војводе Степе.

Ових дана београдско Удружење пчелара има пуне руке посла. Иако надлежни кажу да су пчеле у овом периоду безопасне јер се размножавају, није пријатно налетети на њих. СОС екипа Удружења пчелара их, на позив грађана, хвата и враћа у кошнице.

Радници аеродромског обезбеђења одмах су реаговали када су јутрос угледали рој пчела испод авио-моста број шест са спољашње стране. Блокиран је и пролаз кроз који путници улазе у авион.

Милош Иваниш, задужен за безбедност на раду на Аеродрому "Никола Тесла", каже да су, према процедури, позвали Удружење пчелара Београда, док су запослени који патролирају поред аеродромске ограде идентификовали власника кошница.

"Власник кошница је брзо пошто смо га контактирали вратио пчеле у своје природно окружење. Аеродром је за то време неометано функционисао", објашњава Иваниш.

У београдском Удружењу пчелара наводе да у непосредној близини сурчинског аеродрома има више власника кошница које су тамо постављене због липе која цвета и привлачи пчеле. Сада је време ројења које ће трајати до средине јула.

Власник пчела које су се отргле контроли на аеродрому није желео да говори за РТС.

Истовремено, рој пчела запретио је и станарима у Улици војводе Степе 139, па је интервенисала СОС екипа за спасавање пчела.

Слађан Симоновић из СОС екипе Удружења пчелара каже да су у овој сезони ухватили до сада највећи рој пчела - између 30 и 40 хиљада.

"Донели смо кошницу са медом и саћем да их приволимо да уђу унутра како бисмо их склонили. Око 10 до 15 килограма меда смо ставили са рамовима. Иначе, морамо да их усисавамо специјалним усисивачима када се завуку у неприступачна места", објашњава Симоновић.

Клинци разљутили пчеле

Интервенција је била деликатна, јер су пчеле додатно узнемирили најмлађи околни станари.

"Клинци су их синоћ приметили и гађали каменицама и флашама да их растерају. Тиме су, међутим, само погоршали ситуацију", каже  управник пословног простора зграде Владица Цветковић.

Двочлани тим СОС екипе стигао је пре него што је рој пчела направио легло.

"Када смо почели да уклањамо рој, видели смо да су већ почеле да граде гнездо. То значи да је род био много снажан и да су хтеле да се настане ту", каже Божидар Гашић из СОС екипе пчелара.

Пчеле могу бити опасне уколико сте према њима насилни, па је зато најбоље позвати СОС екипу београдског Удружења пчелара.

Од почетка јуна, СОС екипа интервенисала је 25 пута, а примила је више од 300 позива грађана.

Према њиховој процени, у Београду има око пет хиљада пчелињих заједница. Највише их је на Врачару, Савском венцу, Звездари и Старом граду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи