Читај ми!

Скрининг спасава живот

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић упозорила да у Србији постоји 4.000 жена које болују од рака дојке, а да 1.600 случајева сваке године заврши смртним исходом. Захваљујући скринингу смртност жена од рака дојке у скандинавским земљама пала за 40 одсто, каже председник комисије за онкологију Зоран Ракочевић.

У Србији постоји 4.000 жена које болују од рака дојке, а 1.600 случајева сваке године заврши смртним исходом, упозорила је министрка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић је нагласила да је стопа обољевања од канцера дојке иста у развијеним и неразвијеним земљама, али је стопа смртности значајно мања у развијеним земљама.

Према њеним речима, Шведска нема смртних исхода рака дојке.

Министарка здравља је рекла да је скрининиг у Србији почео 10. децембра 2012. године и да је од 1.771 жене позитиван резултат на рак дојке пронађен код 81 пацијенткиње.

Критична група жена, истакла је Ђукић Дејановић, јесу жене од 45. до 69 година старости.

Министарка је најавила да ће ова година бити година скрининга, како би се евентуално постојање рака дојке утврдило пре него што га жена напипа самопрегледом дојке, јер је и тада стопа излечења већа.

Директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Драган Илић рекао је да статистика у Србији показује да ће једна од осам жена оболети од рака дојке.

Према његовим речима, 70 одсто жена саме нађу рак, самопрегледом дојки, што говори и о недовољном систему здравствене заштите да се на време дијагностикује.

Илић је рекао да постоји више фактора ризика карцинома дојке, попут наследних фактора, прве менструације пре 12 године или менопаузе после 50 године, док и животни стил и окружење могу бити ризик обољевања.

Илић је посаветовао девојке до 20 година да једном месечно саме прегледају дојке, да жене до 30 године раде клиничке прегледе код изабраног лекара, док од 45 године треба да се ради мамограф на две године.

Касно откривање компликује лечење

Председник републичке стручне комисије за онкологију Зоран Ракочевић рекао је да жене у Србији касно откривају рак дојке, када је он величине од 1,5 до два центиметра и када се прошири на околне лимфне чворове.

То компликује процес лечења, који је неизвеснији, рекао је Ракочевић.

Ракочевић је рекао да је захваљујући скринингу смртност жена од рака дојке у скандинавским земљама пала за 40 одсто.

Представница РФЗО Даница Салашки указала је да је лечење оболелих жена у одмаклој фази болести веома скупо. "Лечење оболеле жене у другој фази болести кошта 60.000 до 100.000 евра и овим новцем се може финансирати на хиљаде превентивних прегледа", рекла је Салашки.

Председник Републичке стручне комисије за превенцију и контролу рака дојке Радан Џодић указао је да је скрининг на карцином дојке тек почео у Србији и да ће показати позитивне резултате тек када обухват жена старијих од 45 година буде око 70 одсто, што ће довести до пада смртности оболелих.

Клинички психолог Весна Костић скренула је пажњу да су жене која су оболеле од карцинома дојке најусамљенији пацијенти и да им је највећи страх како ће породица прихватити њихову болест.

"Циљ нам је да подржимо оболелу жену, да превазиђе своје страхове, да је едукујемо да прихвати своју болест и све што иде уз њу", рекла је Костић која ради у Саветовалишту за психолошку подршку оболелим женама од карцинома грлића материце и дојке. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије