Читај ми!

Међудржавном сарадњом лакше до посла

Србија има само два билатерална уговора о узајамном запошљавању у иностранству, са Белорусијом и БиХ. У процесу је договор са Русијом, а планира се и са Емиратима. У Националној служби за запошљавање кажу да би могли да иницирају више контаката са сродним агенцијама богатијих земаља ако би постојали договори на државном нивоу.

Прошле године у иностранству се запослило тек 206 наших грађана, говоре подаци Националне службе за запошљавање. Од тог броја само је двадесеторо запослено уз њихово посредовање док су остали запослени преко приватних агенција. Ускоро ће 250 српских медицинских радника отићи у Немачку јер је држава стала иза тог договора.

У Националној служби за запошљавање кажу да би им било знатно лакше да нуде наше раднике за послове у иностранству када би постојала међудржавна сарадња са развијеним земљама којима су потребни квалификовани радници.

После дуже, безуспешне потраге за сталним и солидно плаћеним послом, Срђан Симеуновић решио је да срећу окуша изван Србије. Сигурну луку нашао је на прекоокеанском крузеру, где ради оно за шта се школовао.

"На прекоокеански брод сам отишао зато што у Србији посао кувара није довољно плаћен и није довољно цењен, док је на прекоокеанском броду зарада далеко већа, мада се много више и ради", каже Симеуновић.

У Националној служби за запошљавање кажу да би могли да иницирају више контаката са сродним агенцијама богатијих земаља, ако би постојали договори на државном нивоу.

"Да би све то добило неки законски основ, треба да се ангажује и држава, да се потписују неки међудржавни споразуми, а да би се потписали ти споразуми потребна је иницијатива надлежних министарстава, па онда платформу усваја скупштина, те се онда то шаље надлежном министарству у другој земљи", каже Бошко Латковић из Националне службе за запошљавање.

Србија има само два билатерална уговора о узајамном запошљавању у иностранству, са Белорусијом и Босном и Херцеговином. У процесу је договор са Русијом, а планира се и са Уједињеним Арапским Емиратима.

Зоран Мартиновић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике каже да ће, с једне стране, постојати приговор зашто извозимо квалитетну радну снагу у друге земље, а не запошљавамо је у Србији.

"Ја бих рекао да то треба доживљавати привремено. Када се створе услови за већи обим запошљавања у Србији, свакако да ће сва лица која су привремено запослена у иностранству моћи да бирају да ли ће се вратити у своју земљу или ће остати", каже Мартиновић.

Према најновијим подацима, у Србији је незапослена чак 761 хиљада радно способних грађана, односно 22,4 одсто. По стопи незапослености у Европи, иза нас су Шпанци, Грци и Македонци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара