Читај ми!

Ко наслеђује Раисија, шта каже ирански Устав

Ирански устав налаже да у случају смрти председника, први потпредседник преузима, уз одобрење врховног вође, овлашћења и функције председника. Избори за новог председника морају се спровести у року од 50 дана.

Ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан као и још седам званичника погинули.су у паду хеликоптера "бел 212" у планинском подручју у близини границе са Азербејџаном. након што је присуствовао отварању бране Киз Каласи у северној иранској провинцији Источни Азербејџан у друштву председника Азербејџана Илхама Алијева.

Први потпредседник Мохамед Мохбер требало би да преузме функцију ако то одобри ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи.

Поред тога, Устав налаже да три шефа огранака власти — потпредседник, председник парламента и министар правосуђа — морају да организују избор за новог лидера у року од 50 дана од дана када је први потпредседник преузео улогу вршиоца дужности председника.

Ипак, ирански врховни вођа је коначни арбитар унутрашњих и спољних послова у Исламској Републици, што умањује овлашћења председника земље.

За разлику од свог претходника, умереног бившег председника Хасана Роханија, Раиси је гајио блиско савезништво са Хамнеијем.

Како наводи Си-Ен-Ен, многи Иранци верују да се Раиси припремао да буде унапређен у врховно руководство.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије