Читај ми!

Одлука о млеку, спас за пољопривреду

Повећање дозвољене количине афлатоксина у млеку изнуђена одлука Владе Србије којом спасавамо пољопривреду, каже министар Горан Кнежевић за РТС, наводећи да је млеко у рафовима потпуно безбедно. Спреман сам да поднесем оставку, ако је моја одговорност највећа, истиче Кнежевић.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић каже да је одлука Владе о повећању количине афлатоксина у млеку са 0,05 на 0,5 микрограма по килограму изнуђена одлука, којом се спасава пољопривреда и понавља да је млеко у рафовима потпуно безбедно.

"Нисмо ни довољно глупи ни довољно богати да можемо да расипамо наше млеко. Дневно треба да бацимо 300 до 400 хиљада литара млека, што је много пара, а практично је исправно за две трећине света и може се извозити", рекао је Кнежевић, гостујућу у Дневнику РТС-а.

Министар наглашава да је млеко повучено са рафова из превентивних разлога, јер су анализе поклазале да су одрећене количине афлатоксина на граничним вредностима.

"Ни у претходна два месеца, ни у претходних десетак година нико није имао последице од афлатоксина. Ни у време Зорана Ђинђића, ни Зорана Живковића ни када је Борис Тадић преузимао одговорност за јавне послове нисмо имали проблема са афлатоксином", каже Кнежевић.

Истиче, ипак, да ће у наредним годинама тежити смањењу дозвољене количине афлаткосина у млеку, која би после одређеног број година требало да се врати на вредности од пре два дана, али каже да се прво мора створити унутрашња структура.

"Пре свега, морамо имати Националну референтну лабораторију. Потрошене су десетине милиона евра да се то направи. Претходна власт то није урадила. Предвиделио смо неке паре у буџету и то ћемо урадити", тврди Кнежевић.

Министар пољопривреде је подсетио да је род кукуруза 2012. године око четири милиона тона, а да највећи број, од око 500 хиљада домаћинстава, има једну или неколико крава од којих живе.

"Држе их у неусловним условима, врло тешко је то исконтролисати, тешко је обићи све и посаветовати шта треба да се уради", рекао је Кнежевић.

Каже да резултати из Холандије "ништа не би решили" и истиче да мали и средњи пољопривредници морају да преживе.

"У Средњобанатском региону затворено је 15 фарми које имају укупно 33 краве. Тај сељак би у наредних десетак дана пропао и не би могао да преживи ову тешку ситуацију", навео је Кнежевић.

Кнежевић је додао да је Влада донела одлуку да затвореним фармама, којих има око 73 са око 1.380 грла, да бесплатан кукуруз из Робних резерви и зеолит, како би у најкраћем могућем року излечили своје краве и добијали здраво и квалитетно млеко.

"Помагаћемо наше пољопривреднике којима су затворене фарме тако што ћемо исплаћивати премије за млеко, а млекаре ће откупљивати њихово млеко", објаснио је Кнежевић.

Кнежевић је подсетио да су референтне установе које се баве здравством – Министарство здравља, Институт за јавно здравље Србије "Батут" и ВМА – закључиле да ниво афлатоксина од 0,5 или 0,05 не утиче на здравље људи.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара