Читај ми!

Угрожен рад научника из Србије у ЦЕРН-у

Иако је Србија постала придружени члан ЦЕРН-а, до данас није платила чланарину. Ресорни министар Жарко Обрадовић сматра да неће бити доведено у питање учешће Србије у ЦЕРН-у.

Иако је придруживање Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) означен као велики пројекат, Србија није платила чланарину том центру. Наши истраживачи, како кажу, више не могу да се финансирају из фондова тог швајцарског центра, а новац од државе не добијају.

Чланством Србије у ЦЕРН-у изгубили су, изгледа, једино српски научници. Већ годину дана, Србија је део највеће светске лабораторије за физику честица, али чланарину није измирила. Од милион швајцарских франака, колико износи чланарина, држава је уплатила половину.

"Тачно је да немамо довољно новца, јер нажалост у буџету нисмо имали сав новац, али ћемо обезбедити тако да се неће довести у питање наше чланство у ЦЕРН-у", каже министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Чланство је најмање спорно, кажу они који раде у ЦЕРН-у. Проблем је, објашњавају, што новац за два експеримента на којима годинама раде наши научници, држава први пут није платила. Тиме је рад 30 истраживача озбиљно угрожен.

Вођа једног од тимова у ЦЕРН-у Петар Аџић каже да смо до сада имали, док се Србија није придружила овој организацији неке фондове у ЦЕРН-у као и на основу билатерарних споразума са партнерским институцијама и ти фондови су се уласком државе нестали.

"Практично испада да смо ми неке жртве иако смо нашим вишедеценијским радом то нашој држави и омогућили", истиче Аџић.

Србија, оцењују научници, није искористила образовне могућности центра није слала кадар на обуку, али ни могућности да наше компаније учествују на тендерима, чиме би могла да врати новац од чланарине.

"Требало је имановати представника индустрије који би путовао у ЦЕРН или дуже боравио у ЦЕРН његов задатак би био да прати конкурсе и тендере у ЦЕРН-у за пројекте и да у контактима са нашим индустријама успостави односе да представници индустријских компанија конкуришу за те пројекте и добију их", каже Аџић.

Српски научници већ две деценије учествују у истраживањима тог швајцарског центра. ЦЕРН је најмодернија лабараторија која окупља 40 држава и 180 институција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара