Читај ми!

Држава има обавезу према јавним сервисима

Обавеза је државе да обезбеди стабилно финанисрање јавних сервиса, а то би требало да регулише нови закон о медијима чији је нацрт усвојен ове недеље, поручују гости емисије "Упитник".

Гости емисије "Упитник" поручили су да је обавеза државе да обезбеди стабилно финанисрање јавних сервиса, а то би требало да регулише нови закон о медијима чији је нацрт усвојен ове недеље.

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски рекао је да је новина да пореска обавеза буде као у Хрватској, само што неће имати обавезу РТС.

"Ви сте чули шта је рекао господин из ХРТ-а, ХРТ има евиденцију свих обвезника који треба да плаћају јер је основ власништво над ртв пријемником, ми смо избацили тај основ, јер ће ускоро људи гледати на својим персоналним рачунарима програм и слушати радио програм", навео је Вељановски.

Према његовим речима, сад ће основ бити власништво над некретнинама, значи сви грађани Србије који су порески обвезници по том основу ће се подразумевати да могу да примају ртв програм.

Шефица Одељења за медије при мисији ОЕБС-а у Србији Драгана Николић Соломон каже да ОЕБС и организације које раде на медијским реформама у Србији виде претплату као најбезбеднији, најбољи начин финансирања јавног сервиса зато што претплатом грађани плаћају своје програме и отклањају политичке и друге интересе да се не мешају у уређивачку политику јавних сервиса.

Драгана Николић Соломон је рекла да је независност и ефикасно функционисање и финансије јавних сервиса од велике важности.

"Обавеза је државе, уствари РТС и РТВ немају никакву обавезу према држави, али држава има обавезу према њима, а то је да обезбеђивање правног оквира и финансијске констуркције, да могу људи несметано да обављају свој посао", истакла је шефица Одељења за медије при мисији ОЕБС-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара