Читај ми!

Отказ због неисправне пилетине?

Због покушаја да спречи да се већа количина пилећег меса без адекватне контроле квалитета појави у мегамаркетима, шеф локалне републичке ветеринарске инспекције Момчило Цветковић добио је отказ пре три и по године. Суд је касније пресудио у његову корист, а заштитник грађана тражи да се Цветковић врати на посао.

Бивши шеф локалне републичке ветеринарске инспекције Момчило Цветковић трди да је смењен пре три и по године када је покушао да спречи да се већа количина пилећег меса без адекватне контроле квалитета појави у мегамаркетима. Суд је пресудио у његову корист, а заштитник грађана тражи да се Цветковић врати на посао.

У Министарству пољопривреде кажу да ће санкционисати оне који су кршили закон.

Да ли смо пре четири године јели неисправну пилетину, питање је које данас отвара бивши шеф ветеринарске инспекције Јабланичког округа Момчило Цветковић.

Тврди да је 2009. године одбио да одобри да 5.000 пилића без адекватног прегледа из једне кланице заврши на тржишту и да је зато касније добио отказ.

Цветковић каже да су у Управи за ветерину сматрали да Ветеринарска инспекција није надлежна за контролу хране у малопродајним објектима, а он је тврдио супротно. Тако је, објашњава, без контроле, храна завршавала на тржишту.

"Ти резултати, а ово што причам је засновано на чињеницама, на мојим доказима, они су поражавајући. За 30 одсто узорака које сам узео у једној серији је суперанализом показано да су неисправни. У другој серији, другог датума, узео сам опет у 10 објеката и суперанализом је утврђено да су три узорка, тј. 30 одсто њих, неисправна", каже Цветковић.

Управни суд пресудио је у Цветковићеву корист, а о томе су обавештени министри пољопривреде Драгин, Петровић и Кнежевић.

Бивши министар пољопривреде Душан Петровић каже да је, када је видео да постоји жалба шефа инспекције из Лесковца, дао налог људима у кабинету да заједно са Управом за Ветерину провере и утврде шта се дешавало.

"Управа је и други пут донела исту одлуку као и први пут, а и данас тврде да су у праву, као што инспектор каже да је он у праву", каже Петровић.

Заштитник грађана Саша Јанковић очекује да ће се Цветковић вратити на место на коме је радио јер је "упорношћу, доследношћу и познавањем правних прописа показао завидан ниво стручности и интегритета".

"И остали елементи инспекторског система треба да се ангажују, да разлози због којих је (Цветковић) користио своја овлашћења буду заиста уважени и да грађани имају увререња да инспектори раде свој посао", објаснио је заштитник грађана.

Министарство пољопривреде тврди да ће поново преиспитати цео случај.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић каже да се други органи укључују и преузимају процесуирање, ако је било спречавања инспектора у вршењу законских радњи.

"Ми ћемо, кад добијемо званични извештај тог случаја, да порадимо на томе и сигурни смо да од свих људи који су били укључени тражити писмена изјашњења, а ако постоји кршење закона онда то иде на друге инстанце", рекао је Голубовић.

Инспектор Цветковић је, тврди, претходно открио и пријавио и то да су ветеринарске станице годинама сточарима незаконито наплаћивале и осам пута више таксе за преглед стоке. На тај начин, тврди Цветковић, држава је оштећена за 300 до 500 милиона динара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара