Читај ми!

Стари не траже много бриге

Иако број хранитељских породица које брину о деци у Србији расте, нема много оних који су спремни да удоме старе и болесне особе. Породица Сретеновић из Краљева примила је у свој дом осамдесетдвогодишњу Оливеру.

У Србији је све више хранитељских породица које брину о малишанима без родитеља. Мало ко се, међутим, одлучује да на исти начин помогне времешне и болесне. Породица Сретовић из Краљева једна је од малобројних која им је отворила врата свог дома.

У породичној кући на периферији града, Сретовићи су за Оливеру одвојили педесетак квадрата, а за бригу о њој од државе им следује 24 хиљаде динара, колико је потребно за лекове и неопходне намирнице. У породици Сретеновић истичу да им је једина награда пуно срце.

"Искрено, у почетку ме је било страх хоћу ли ја то моћи, али не траже они много, само мало топлине и нежности", каже хранитељка Мила Сретовић.

Овде је све подређено бака Оливери која истиче да се никада нико о њој није тако бринуо. Са баком Драгом Сретовић је постала најбоља пријатељица.

Бригу о старим и болесним суграђанима у Краљеву је до сада преузело 26 хранитељских породица, али су потребе Центра за породично збрињавање много веће. На евиденцији има много старих лица који не могу да плате смештај у дому или су их породице оставиле чак и у болници након лечења.

"То се регулише пред Судом, а нико од њих неће да тужи своју децу", објашњава Драгана Нешовић из Службе за заштиту старих у Краљеву.

Обичајно право, Закон о социјалној заштити не регулише нити прецизно дефинише услуге хранитеља старих лица.

"Центар за породични смештај још увек чека прецизне законске регулативе како би овај вид збрињавања старих био квалитенији", истиче Зорица Видић из Центра за породични смештај и усвојење у Крагујевацу.

Центар за социјални рад има обавезу да током прве две године проверава какву негу добијају стари, обилазећи их у новим породицама сваких шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара