Читај ми!

Усавршавањем до посла

Због кризе, транзиције па и нових технологија у Србији 760.000 људи тражи посао, а од њих је пак сваки трећи у прилици да се због модернизације сам дошколује или усавршава. Међу њима су и они који желе да се баве јорганџијским, содаџијским или фотографским занатом, занимањима које ниједна технолошка револуција или модернизација није успела да уништи.

Свакој трећој незапосленој особи, од укупно 760 000, колико их је на домаћем тржишту рада, због застаревања звања, напретка у области технологије и модернизације индустрије, у потрази за послом недостају пожељне квалификације. Међу онима којима су потребни дошколовање и преквалификација, најчешће су занатлије: јорганџије, содаџије, дактилографи, развијачи фото-филмова.

Некада се на израду фотографија чекало данима, са узбуђењем, а ни цена није била ситница. Развојем технологије али и друштвених мрежа, посао фотографа, нарочито последњих 5 година, упада у кризу. Мање је муштерија, ниже су и цене, а бројније акције и попусти.

"Највећи број муштерија који и даље израђују фотографије су неке старе генерације које су навикле да иду код фотографа и то једноставно им је неко уживање и нека навика коју су стекли годинама израђујући, нове генерације сада виш немају ту меку навику и осећај како се то ради", каже Стефан Симић, власник фотографске радње

Развој технологија утиче на потребе на тржишту рада, па је тако данас једна од најпожељнијих вештина-информатичка писменост. Ипак, званична српска класификација занимања, старија је од две деценије, и требало би да у наредних годину и по дана буде замењена новом. Од око 3 и по хиљаде занимања, у историју ће отићи скоро половина.

"Узмите само ИТ област, колико се ту упоследње 2,3 године променило програма и ако имате рецимо инжењера електротехнике, нека је био и супер студент пре 5 година, ако није пратио те промене и ради рецимо у неким старим програмским алатима практично нема шансе да дође до посла у струци. иако је то један од најтражених струка не само у Србији него у региону, па и у свету", каже Драган Ђукић из НСЗ.

Око 4 000 људи, прошле године, прошло је кроз неки од програма службе запошљавања, за преквалификације, доквалификације и разне обуке.

"Србија драматично повећава број високо образованих људи и ти људи поред тога што знају да баратају савременим технологијама имају више информација много се више чита, посебно преко интернета и самим тим људи постају далеко способнији да се суоче са променом занимања. Дакле један стари систем где се ви припремате да цео живот радите један исти посао данас практично нестаје", каже Горан Николић, економиста.

Пример трке са захтевима модерног друштва у Француској, јесу дипломе појединих факултета са роком трајања од 5 година, за оне који се баве АЈ-ТИ сектором или на пример биотехнологијом. Продужетак важења стручности обезбеђује се редовним полагањем испита, који би потврдили квалификације за радно место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије