Читај ми!

Малишани у Звечанској чекају хранитеље

Више од 5.500 деце у Србији одраста у хранитељским породицама, док око 150 малишана у Звечанској 7 чека на нови дом. Београдски центар за породични смештај позива породице које желе да постану хранитељи да пруже шансу за бољи живот онима који одрастају у домовима за децу без родитељског старања.

На нови дом, у Звечанској 7 чека око 150 малишана, а Београдски центар за породични смештај позива породице које желе да постану хранитељи да пруже шансу за бољи живот малишанима који одрастају у домовима за децу без родитељског старања.

У Србији, у око 4.500 хранитељских породица, одраста више од 5.500 деце. 

Ганути судбинама малишана који одрастају у домовима за децу без родитељског старања, брачни пар Сарић одлучио је да бар неком од њих пружи шансу за бољи живот. У дом Сарића, који имају своје две девојчице, пре две године стигле су и две сестре.

Хранитељка Снежана Сарић каже да су се емотивно веома везали за девојчице, али и да су на обуци научили да је интерес детета увек у првом плану, за случај да стручњаци одлуче да дете изместе из тренутне хранитељске породице.

"Ми смо ту да будемо подршка детету, да му помогнемо да се спреми за даљи животни пут", прича Снежана.

На нови дом у Београду чека 150 малишана, углавном ромске националности. На апел из Центра за породични смештај, свакодневно се одазивају породице које желе да буду хранитељи.

Међутим, треба знати да је хранитељство у Србији данас много више од тога да се детету обезбеди само удобан смештај.

Директорка Центра за породични смештај Београд Добрила Гујић каже да бављење хранитељством захтева знања, вештине рада са децом која су већ имала тешка животна искуства.

"Ми организујемо мрежу подршке хранитељима, сарађујемо са здравственим установама, школама, не би ли сви удружени убрзали тај процес опоравка и развоја деце на хранитељству", каже Добрила Гујић.

Накнада за рад хранитеља је 23.500 динара, а за издржавање детета држава даје готово 14.000, односно 8.500 динара по детету, ако их је више на хранитељству у истој породици.

Процене потенцијалних хранитеља су строге, како би се изабрала права породица.

Државна секретарка у Министрству рада и социјалне политике Бранкица Јанковић објашњава да је у овим тешким временима хранитељство и вид социјалног предузетништва и да то може бити начин како да људи који су тренутно без посла нађу свој посао.

Код нас све више нестају предрасуде и страхови о одгајању деце са сметњама у развоју. Готово 20 одсто такве деце, која су зато и одрастала у домовима, данас живи у хранитељским породицама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије