Читај ми!

Ускоро обнова Очне клинике

Добили смо чврста уверавања Министарства здравља да ће прикупити средства за реконструкцију Дечјег одељења Очне клинике Клиничког центра у Београду, каже за РТС директор те клинике Иван Стефановић.

Директор очне болнице при Клиничком центру Србије Иван Стефановић најавио је да би ускоро требало да почне обнова дечјег одељења те установе, а средства за то стижу и из дијаспоре.

Стефановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су добили чврсто уверавања Министарства здравља да ће прикупити средства реконструкцију,  и истакао да сређивање помажу и људи из дијаспоре.

Фотографије и снимци на којима се виде огуљени зидови, разваљена врата, бубашвабе по плафону Дечјег одељења Очне клиника Клиничког центра у Београду, изазвале су бурну реакцију јавности. Обнова још није почела, али директор клинике поручује да ће ускоро почети реконструкција.

"Расписују се тендери за извођаче радова, важно је да се види светло на крају тунела", каже  Иван Стефановић.

На Клиници за очне болести годишње се уради 10.000 операција и више од 70.000 прегледа, подсеча Стефановић. Најдуже листе чекања су за операцију катаракте. Решење је, каже Стефановић, да се и болнице укључе у операцију катаракте.

"Годишње у Србији треба оперисати 24.000 катаракти. Али, то није страшно, јер имамо 17 болница секундарне здравствене заштите које, не само што имају опрему, него имају и људе који веома добро раде операције катаракте - што је највећи капитал", наглашава Стефановић.

Уколико би свака од тих болница радила 600 операције годишње и ако би сваки од четири универзитетска клиничка центра радио по 1.500 оперција, уз број који раде Клиника за очне болести и ВМА - не би било листе чекања, објашњава Стефановић.

Проблем је, истиче, што операција катаракте није сочиво, како га Фонд препознаје. "Операција катаркте је још осам ствари, на пример течности и ножићи, које се бацају после операције. Универзитетским лекарима то недостаје, а ако немате нешто од тога, не можете да радите операцију", каже Стефановић.

Директор Клинике за очне болести предлаже систем из иностранства - "custom pack", који укључује "сочиво и све остало што иде уз сочиво за једног пацијента".

Када је реч о трансплантацији рожњаче и очној банци, Стефановић каже да је завршен Сизифов посао када су пре годину и по дана добили све дозволе за оснивање очне банке.

"Завршили смо адаптације простора према правилима Светске очне банке и постали смо њен равноправни члан. Сву неопходно опрему нам је купило Министарство здравља", каже Стефановић.

Стефановић поручује и да су потребни донори рожњаче. "Ако већ постоји таква несрећа у породици, једна рожњача враћа живот једном човеку", каже Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије