Читај ми!

Породице несталих писмом против Хага

Ослобађајућим пресудама Готовини, Маркачу и Харадинају обесмишљена идеја правде и помирења и нарушен кредибилитет Уједињених нација, упозоравају представници Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије у протесном писму.

Представници Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије оцењују да је ослобађајућим пресудама Трибунала у Хагу хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу и бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају обесмишљена идеја правде и помирења и нарушен кредибилитет Уједињених нација.

Представници те координације то оцењују у протестном писму поводом ослобађајућих одлука, које су прочитали на конференцији за новинаре у Београду, а упутиће га међународним и домаћим институцијама.

"Ово писмо је вапај невиних жртава и њихових породица. Другостепеним ослобађајућим пресудама је уведена селективна правда кад су у питању српске жртве", наводи се у писму поводом пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Подсећа се да за акцију хрватске војске Олуја у којој је страдало 1.932 Срба од којих 1.192 цивила међу којима деветоро деце и 546 жена и протерано 290.000 људи нико није осуђен иако је прошло 17 година.

То писмо представља највећи део породица жртава чија је жеља да укажу на неправду и погубни утицај пресуде Хашког суда, саопштили су представници Координације.

Председник Управног одбора Координације Драган Пјевач истиче да се они два месеца након доношења ослобађајућих пресуда Маркачу, Готовини и Харадинају обраћају српској јавности да би спречили да те пресуде падну у заборав.

"Пресуде су политички обојене и највише су погодиле нас породице жртава", каже Пјевач.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац каже да би требало расписати награду, како је навео, за почетак од милиона евра, за информације о "Топничким дневницима" у којима су артиљеријски извештаји и да се онда ревидира судски поступак одговорнима за страдање Срба у Хрватској током грађанског рата деведесетих година.

"Да би суд дозволио ревизију потребно је да тужиоци доставе суду нерепрезентоване доказе, а то су управо Топнички дневници. Они постоје и скривени су. Нико није луд да уништи историјски доказ. Треба да покушамо да их нађемо", наводи Штрбац.

Истиче да је за Србију императив да до краја остане при својој контратужби и захваљује председнику Генералне скупштине УН Вуку Јеремићу што ће се 10. априла у УН расправљати о пресудама Хашког трибунала.

Штрбац додаје да бранилац Анта Готовине у Трибуналу у Хагу, Американац хрватског порекла Лука Миштић ових дана широм Хрватске и Херцеговине одржава трибине "Хашка правда" са поруком да сви треба да признају пресуде тог трибунала јер су "основ за помирење".

"У првостепеној пресуди, кад су хрватски генерали осуђени, тај суд је тад за њих био најгори на свету. Уложили су много пара и успели да промене одлуку. Срби су мислили да истина сама по себи одлази у свет, нисмо лобирали, а то најнормалније занимање данас на Западу", каже Штрбац.

Председник Стручног тима Координације Душко Челић је цитирао аутобиографску књигу Рамуша Харадинаја у којој пише "ликвидирао сам српске полицајце и цивиле, уклањао непослушне Албанце" и упитао како је могуће да је ослобођен оптужби кад је и сам признао злочине.

"Хашки Трибунал је несуд због тих ослобађајућих пресуда и на неки начин наш усуд, јер смо дозволили да нам пише новију историју", истиче Челић.

Конференцији су између присуствовали чланови породица несталих и убијених, Комесаријата за избеглице и Тужилаштва за ратне злочине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара