Читај ми!

Здравству неопходне реформе

Славица Ђукић Дејановић најавила новe законe и другачије уређење здравственог система. Реформе неопходне, да би се здравствене потребе ускладиле са могућностима државе, рекла министарка здравља.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је на јавној расправи у Нишу да су у здравственом систему неопходне реформе и да је политика Владе да здравствене потребе морају бити усклађене са економским потенцијалом земље.

Учествујући у јавној расправи са својим сарадницима у Министарству здравља о нацртима Закона о заштити права пацијената и Закона о заштити особа са менталним сметњама, Ђукић Дејановић је рекла да ће ти "нови закони имати смисла само ако здравствени систем уредимо другачије".

Министарка је рекла да је, после увида у првих 100 дана, била разочарана чињеницом на ком је нивоу здравствени систем у Србији.

Поједине институције које су важне за здравствени систем нису остваривале у потпуности своју законску функцију, јер су биле принуђене да се боре за опстанак, постоји неусаглашеност која институција шта треба да ради, као и перцепција грађана о највећој корупцији управо у здравству, навела је Ђукић Дејановић.

Она је оценила да Министарство здравља не треба да јури лопове, али да треба да учествује у борби против корупције на системском нивоу.

Као антикоруптивну меру министарка је поменула увођење система централних јавних набавки од 31. марта и враћање поверења у конкурс приликом запошљавања који је сада само изузетак, а морао би да буде правило.

Говорећи о Закону о заштити права пацијената, она је рекла да тај закон доводи пацијента у позицију партнера, а заштитнике више неће плаћати здравствене установе, већ јединице локалне самоуправе.

По први пут ће бити регулисано питање присилног смештаја у здравствену установу и на који начин ће се здравствено особље односити према особама са менталним сметњама, казала је Ђукић Дејановић говорећи о Закону о заштити особа са менталним сметњама.

Тим законом је, такође, предвиђено да се пацијенту ублажи патња и бол и то се пре свега односи на оне пацијенте који се налазе у тешким терминалним фазама болести, напоменула је она.

"Треба користити сва научноистраживачка и клиничка искуства како би се пацијенту ублажио бол и патња и за то треба да буду одговорни здравствени радници.

Она је подсетила да је започето формирање јединица терминалне неге у Србији и да су те јединице оправдале инвестицију која није мала, али да се на томе није више радило због финансијског дефицита.

Долазећи у салу где је одржана јавна расправа, Ђукић Дејановић је разговарала са пацијентима испред пријемних амбуланти интерних клиника.

Били су то потпуно неформални разговори и без претходне најаве, напоменула је она и била зачуђена колико је пацијената ту чекало због разних лабораторијских анализа.

Највећи број тих анализа треба радити у домовима здравља, казала је она касније у јавној расправи, али су нам домови здравља, на жалост, постали места где се одлази само по упут, а болнице и клинички центри на тај начин трпе велики притисак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара