Читај ми!

Ескобар: Одлазим крајем месеца, дијалог Београда и Приштине кључ евроинтеграција

Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Габријел Ескобар до краја месеца напушта положај са којег је у претходне три године водио кључне политичке процесе на Балкану, укључујући дијалог Београда и Приштине. Име наследника непознато, тврдње да је смењен су лаж, рекао је Ескобар. Упозорио је на покушаје утицаја Кине и Русије.

После три године завршавам мандат, који по правилу траје две године, али сам, надајући се да ћемо постићи значајан напредак у спровођењу Охридског споразума затражио да ми продуже још годину дана, рекао је Габријел Ескобар.

"Нажалост нестало ми је времена", рекао је Ескобар, на брифингу за новинаре, одбацивши спекулације да је смењен са функције кључног преговарача у балканским политичким процесима, наводећи да је све детаље његовог ангажмана лако проверити.

"Све у тим написима је лаж. Под један - Стејт департмент ми није дао отказ и под два - моја супруга није примила новац ни од једне стране владе", рекао је амерички дипломата.

Ескобар је, истовремено, навео да још увек није познато ко ће га заменити на месту заменика помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, али да ће Стејт департмент наставити да подржава евроинтеграције свих држава Западног Балкана.

Говорећи о проблемима у процесу испуњавања одредби Охридског споразума, Ескобар је навео кључне обевезе две стране - од Београда се очекује да не омета пријем КиМ у међународне институције, док се од Приштине захтева формирање Заједнице српских општина.

"Ни једна од страна није испунила обавезе. Очекујемо да изграде предвидиве, нормалне и мирне односе", рекао је Ескобар, истичући да је неколико чланица ЕУ забринуто због чињенице да власти у Приштини нису формирале Заједницу српских општина, што доводи у питање чланство у Савету Европе.

Ескобарова опроштајна конференција за новинаре временски се поклопила да изјавом Аљбина Куртија, који је тврдећи да нема проблема са државама Запада већ са појединим дипломатама, још једном одбацио могућност формирања ЗСО.

"Такав став довешће само до даљег одлагања гласања... Дипломате представљају гласнике престоница. Охрабрио бих га да испуни обавезе које ће свакако морати да испуни", рекао је Ескобар.

Коментаришући дводневне разговоре европског посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и заменика државног секретара за Европу и Евроазију Џима О Брајена у Вашингтону, Ескобар је навео да САД снажно подржавају ток процеса који је словачки дипломата вешто водио у досадашњем периоду.

Од кључних тема са састанака навео је спровођење Охридског споразума, питање динара на КиМ, те навео да би решавање ових проблема имало прилично јасне позитивне резултате, попут донаторске конференције за обе стране, затварање Поглавља 35, што би убрзало европске интеграције Србије и донело додатне инвестиције.

Посета Си Ђипинга усмерена је ка земљама које су отворене за тестирање евроатлантског јединства, али смо већ упозоприли партнере да буду веома опрезни када је реч о "кинеској агенди", рекао је Ескобар, истичући да је бомбардовање кинеске амбасаде 1999. године била грешка.

"Извинили смо се, рекли да је грешка и верујем, платили обештећење породицама... Али, верујем да је време посете несрећно изабрано, али и да је то учињено намерно", рекао је Ескобар.

"Русија није узрок проблема на Западном Балкану, али покушава да искористи проблеме који постоје већ 25 година. Решавањем проблема затворићемо врата руским покушајима да искористе стање", рекао је Ескобар.

Што се тиче Србије, јасно смо рекли да је доброшла у породицу евроатлатнских земаља, али и да постоје услови, који се у великој мери односе на помирење, владавину права и добре односе са суседима.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара