четвртак, 04.09.2025, 17:26 -> 16:00
Добар квалитет грожђа
Херцеговачи вински путеви су веома специфични и разнолики. Жилавке има свуда и она спаја вранац из требињског виногорја на крајњем истоку регије са блатином и трњком у околини Читлука на западу овог винско-историјског и културног тероара.
Херцеговачки путеви грожђа и вина обухватају општине Мостар, Читлук Љубушки, Столац, Чапљину и Требиње. Овим путевима смо и ми кренули на фестивал блатине и жилавке – десети, јубиларни, „Блаж енологи 2025” који је одржан поред базена спортског центра у Међугорју. Тридесетак херцеговачких винара донело је најбоље продукте својих подрума које је дегустирало више од две хиљаде домаћих и иностраних посетилаца. Доминирали су блатина и жилавка, али је било и трњка, кабернеа, мерлоа, плавца малог. Са вином се идеално слажу херцеговачки пршут, уштипци и ливањски сиреви. Виноградари су упркос екстремним условима задовољни родом и квалитетом грожђа.
Наша екипа је са амбасадорима двадесетак земаља учествовала и у дипломатској берби грожђа. Амбасадори су обрано грожђе, донели до муљаче и од заједничке шире настаће „амбасадорско вино 2025”.
Један од најплоднијих предела за производњу лозних калемова и воћних садница у Србији је атар са леве стране Западне Мораве, недалеко од Крушевца, од Медвеђе и Велике Дренове до Коњуха, Милутовца и Лазаревца. Млади, попут Александра Грковића из Коњуха, решили су да наставе вишедеценијску производњу калемова.
Стоне сорте грожђа, познате по својим укусним плодовима, представљају важну грану виноградарства у Србији и ширем региону.
Последњих деценија интензивно се ради на побољшању квалитета. У Медвеђи код Трстеника већ 10-ак година успешно гаје и раде селекцију све траженије бесемене сорте грожђа.
Грожђе се увелико бере и на брежуљцима изнад Смедерева. На Плавинцу су бербу започели са сортом шардоне која ће бити преточена и прво пенушаво вино у винарији.
Уредник: Душан Величковић
Коментари