четвртак, 15.05.2025, 10:45 -> 13:37
Еко мијатуре: Пектин и карагенан
Шта нам то помаже да мармелада, слатко и џем имају тако фину густину? А тек филови за торте и колаче, различити намази и слично?
Средства за згушњавање као додаци храни имају улогу желирања зато што повезују састојке у течном стању, код супа, пудинга, кремова, млечних производа. Има их и у скоро свим врстама пецива и пекарским производима.
У прехрамбеној индустрији се највише користе пектин и карагенан и док нам је први познат одавнина, други је све чешће је на листи нежељених састојака, али пустимо стручњаке да одагнају дилеме и кажу шта је дозвољено, а шта не. Нама преостаје да само пажљиво Читамо етикете.
Уредник Наташа Нешковић
Коментари