Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Живот од стакла - Јелена Милошевић

У галерији Задужбине Илије Коларца 25. јуна 2024. је нова изложба Јелене Милошевић, носи назив "Мој Адађо". Недавно нас је ова уметница одушевила колекцијом својих радова у галерији Дома војске Србије. Та изложба носила је назив "Светковина".

Све што ће посетиоци видети стварала је годинама у свом малом атељеу, доста ван света око нас, следећи сопствене замисли, своја преживљавања и законитости свог света дубоких преживљавања и осећања. По природи скромна и емотивна, стрпљиво је сликала стакло и многим неукима упорно доказивала да се ради о стварној древној уметничкој вештини која је изузетно цењена у свету. То доказују они који у својим колекцијама поседују њена уметничка дела.

Ту нема дупликата - сваки предмет је посебан и осмишљаван код ретких дувача стакла који полако нестају и, који су показали љубав и стрпљење за замисао ове вишеструко награђиване уметнице. Све је Јелена Милошевић сама дизајнирала и пренела на стакло.

Сва њена путовања широм света и све културе са којима се сретала забележене су на стаклу. Сваки манастир који је посетила оставио је трага на неком од стаклених уникатних предмета. Дувачи стакла стрпљиво су обликовали по жељи уметнице најразлицитије предмете које је Јелена својом четкицом умоченом у злато и сребро осликавала одабрани предмет.

Њена осећајност и филигрански потези четкицом указују на тананост овог уметника, чији је највећи савезник светло које пробија кроз сваки детаљ осликане часе, чиније, вазе, витража.

Нема два иста предмета - нема две исте замисли. Јелена Милошевић је по вокацији сликар; изучила је иконопис и своје умеће пренела на стакло, а све са стакла пренела је и на моделе и модне детаље које жели да на изложби покаже.

Већ су раније изложбе поручиле да има уметника светског ранга о којима и не знамо довољно и зато поздрављамо још једну изложбу аутора чија се дела налазе у многим колекцијама у свету, која у својој средини само потврђује своју вредност а уметничке предмете Јелене Милошевић поседују познати колекционари.

Желимо јој да нађе простор у свом граду у коме ће и даље стварати и све то показивати у свету као не тако често виђен уметник који слика на стаклу.

Јелена Милошевић је до сада је имала 57 самосталних и преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је многих награда. Њена дела поседују принц Алберт од Монака, Клинтонови, Опра Винфри, породица Мандела, породица председника Мугабеа и многи други.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару