Читај ми!

Ретуширање: Црвена

"Ретуширање" је серијал получасовних емисија које се баве пореклом и значењем боја, њиховим утицајем на живот и доживљај света око нас, првенствено у психолошком, лингвистичком и културолошком смислу. Анализом основних боја, потом зелене, љубичасте, наранџасте али и најзад бојама које то заправо нису- црном и белом, баве се бројни саговорници, психолози, етнолози, дизајнери, лингвисти, уметници, физичари, геолози, лекари и други.

У свакој емисији је, на популарно-научни начин, представљена по једна боја, виђена различитим очима и у разним својим испољавањима. Све оне заједно приближавају нам, као под лупом, детаље из наше историје и савременог живота, свет у природном колору у којем од рођења до смрти уживамо а ретко се над њим замислимо, и све ређе застајемо да му се дивимо.

Црвена боја

Прва емисија серијала Ретуширање бави се црвеном бојом, бојом највишег дугиног лука, оном коју видимо при изласку и заласку Сунца. Сматра се најмоћнијом бојом јер изазива највећи број наших асоцијација и моментално привлачи пажњу. Може да нас обрадује али и узнемири. У модерно доба користи се као симбол забране можда управо због своје привлачности. Заступљена је у свим верама и религијама али и у политици, модерном дизајну, спорту и на свакој трпези. Када кажемо: боја, помишљамо прво на црвену а ипак, у природи је она права реткост.

Уредник и аутор серије: Јелена Радовић Јовановић

 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије