Читај ми!

Водич кроз будућност: Швајцарски федерални институт за технологију, 2. део

”Водич кроз будућност” је нова серија Редакције научног програма која у европским научним центрима трага за истраживањима која померају границе досадашњих знања и утиру пут у будућност. Прва дестинација је Швајцарска која има два Федерална института за технологију, ЕТХ у Цириху и ЕПФЛ у Лозани. Оба Института окупљају врхунске научнике из целог света међу којима су и истраживачи из Србије.

Другу епизоду посветили смо истраживањима на Институту у Лозани. У Лабораторији за реконфигурабилнароботику сазнали смо како је настао концепт робогамија – робота насталих по угледу на оригами вештину прављења модела од папира. Како су успели да направе модуларне роботе који међусобно комуницирају, удружују се и договарају око стратегије кретања и извршавања задатака, открива идејни творац овог концепта проф. др Џејми Паик која је на ЕПФЛ-у окупила међународни тим младих истраживача.

Упознаћемо вас са др Мирјаном Стојиловић која нам је открила како се на ЕПФЛ-у подстичу иновације у настави и у научним истраживањима, што је кључ успеха овог светски познатог Института за технологију. Чућете и како све то изгледа из угла две студенткиње докторских студија пореклом из Србије.

Открићемо вам и на који начин се на ЕПФЛ-у хватају у коштац са горућим питањем енергетске ефикасности дата центара и то на примеру новог Центра који само што није пуштен у рад у оквиру кампуса овог Института.

Осим о задивљујућим пројектима ово је и прича о томе како се успешно гради стимулативно научно-истраживачко окружење у коме се стварају иновативни концепти будућности.

Уредник: Јелена Мицић

Сниматељ: Милан Ромањук

Монтажер: Иван Васић

 

 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије