Читај ми!

Родославци: Добри Добра Ружић

Народни посланик и државни саветник, професор и министар просвете, краљев пријатељ и библиотекар, Доброслав Добра Ружић припада оним генерацијама младих, жељних знања, а привржених својој домовини, који су крајем 19. века одлазили у свет, школовали се и враћали као професори, лекари, научници, књижевници...

Добра је рођен 1854. године у Чачку, гимназију је учио у Београду и Новом Саду, а у Минхену, Лајпцигу и Јени студирао природне науке. Био је привржен династији Карађорђевића и због својих уверења неколико пута робијао, а сасвим случајно, на почетку Првог светског рата, пронашао загубљено Мирослављево јеванђеље.

Али, Добрина биографија обилује и другим, важним детаљима: он је био педагог изузетних домета, креатор образовних метода, чврсто уверен у моћ науке и позитивистичку филизофију, део оног сјајног нараштаја школованог у Цириху, Минхену и Јени, а у политичком усмерењу доследан и жесток у одбрани својих ставова.

И да ништа више и друго није урадио, Добра би био у поворци заслужних за културу српског народа, као онај, који је у та тешка и смутна времена, пронашао и препознао најстарији српски ћирилички рукопис.

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије