Читај ми!

Водич кроз будућност: Швајцарски федерални институт за технологију, 1. део

”Водич кроз будућност” је нова серија Редакције научног програма која у европским научним центрима трага за истраживањима која померају границе досадашњих знања и утиру пут у будућност.

Прва дестинација је Швајцарска која има два Федерална института за технологију, ЕТХ у Цириху и ЕПФЛ у Лозани. Оба Института окупљају врхунске научнике из целог света међу којима су и истраживачи из Србије.

У првој епизоди посетили смо две Лабораторије за неуроинжењеринг, једну у Цириху, другу у Лозани.

На ЕТХ у Цириху, група истраживача под руководством проф. др Станише Распоповића развија нервне протезе, системе помоћу којих повезују нервни систем пацијената и протезу која замењује ампутирану ногу или руку.

На ЕПФЛ-у смо открили како ће изгледати лапароскопска операција ”у четири руке”, две људске и две роботске. Од руководилоца овог пројекта др Мухамед Буриа сазнали смо да се овај систем управо тестира у хируршком тренинг центру Универзитетске болнице у Женеви, а ексклузивно нам је представио новог робота, старог свега две недеље, који ће по истом принципу рада ”у четири руке” наћи примену у индустрији.

Закуцали смо на врата нове Лабораторије за вирусологију и структурну имунологију Института у Лозани. Ту нас је дочекао проф. др Александар Антанасијевић који је након Америке дошао у Швајцарску како би основао иновативну лабораторију за истраживање имуног одговора на вирусе и бактерије. Шта се и на који начин истражује у овој лабораторији сазнаћете у првој епизоди ”Водича кроз будућност”.

Уредник: Јелена Мицић

Сниматељ: Милан Ромањук

Монтажер: Иван Васић

 

 

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије