Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Плави воз маршала Тита

Ишла сам да видим чувени Титов "Плави воз“. Већина чувених вагона налази се на чувању у посебној гаражи у Топчидеру, доступна за оне који желе да виде унутрашњост ових луксузних салона на шинама.

Плави воз није толико присутан у јавности.

Појављује се у рекламама, филмовима када се снимају сцене из тог доба или као понуда за екскурзије. Изнајмљују се и термини, када неко жели да баш у Титовом салону обележи неки приватан догађај.

У разговору са Миланом Будимиром из "Србијавоза" који чува Плави воз, сазнајем много лепих прича. Јосип Вебер из панчевачког Клуба љубитеља железнице зна много анегдота. Некадашњи експерт за контрадиверзиону заштиту који је и путовао са Титом Саша Вербић био је увек уз Тита и сећа се опасних ситуација.

Са Титом и Јованком возили су се многи државници и познати људи тог времена.

У плавом возу је више салона, спаваће собе, Јованкина посебна соба са купатилом, соба за тајне разговоре, вагон за званичне вечере и све то на точковима. Делује импозантно и сачувано.

Својевремено је овај воз важио за најлуксузнији на свету, а данас је експонат који говори о једном времену. Видела сам драгоцен порцулан и десетковано посуђе, које је временом нестајало јер је узимано као сувенир.

Слушам приче из тог времена. Причају их људи који су их чули од оних који су ту били као домаћи.

Једна од локомотива Плавог воза данас се налази код старе Главне железничке станице у Београду.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије