Читај ми!

Дечје београдско пролеће 2024 - Дете је отац човека

Дечје београдско пролеће и ове године изродиће десет оригиналних композиција за децу и изводиће их наши реномирани музичари и извођачи: Марија Шерифовић, Сергеј Ћетковић, Андрија Милошевић, Славен Дошло, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Зое Кида и други. Будите са нама у суботу, 11. маја 2024. године у 9:00ч на Другом програму Телевизије Србије.

Дечје београдско пролеће, као фестивал музике за децу, настало је давне 1972. године. Фестивал је потекао из тадашњег Дома пионира, садашњег Дечјег културног центра Београда, конкретно из манифестације "Сусрети четвртком“ и на иницијативу Донке Шпичек. Управо су за овај значајни фестивал компоноване многе познате песме за децу, као што су "Заклео се бумбар“, "Слон лепотан дондолан“, "Лако је пурту“ и многе друге.

Фестивал је у неком моменту угашен, али је обновљен 2016. године и те године нису компоноване нове песме за децу, већ су се старе песме изводиле у новим аранжманима. Већ следеће године наставило се са старом праксом и сваке године фестивал изроди прегршт нових оригиналних песама за децу.

Песме за децу изводе одрасли извођачи и хорови деце. Ове године имаћемо прилике да чујемо Марију Шерифовић, Андрију Милошевића, Зое Кида, Славена Дошла, Ивану Петерс, Тијану Дапчевић, Сергеја Ћетковића, Зејну, Тијану Богићевић, Ивана Михаиловића и Милицу Јанкетић.

Наши специјални гости су седмогодишњи „професор“ Јаков Вучић и списатељица за децу Јасминка Петровић која ће нам објаснити да ли се од читања заиста расте.

Тема овогодишњег фестивала је детињство, све оно што га чини магичним, али и изазовним. Да ли се деца само играју, шта су то обавезе и од чега су сачињени најлепши дани – о свему томе ће жучно полемисати и шалити се водитељи Александар Радојичић и Трифун Маринковић. Ко ће ту бити дете, а ко ће да суче бркове, сазнајте у суботу 11.маја у 9ч на Другом програму Телевизије Србије!

Уредница је Јелена Попадић Сумић, сценаристкиња је Лора Џолић, уредница фестивала Леонтина Пат, редитељка Милица Солдатовић Микић. Пројекат је реализован у сарадњи РТС-а и ДКЦБ-а.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара