Читај ми!

Документарни филм

Драгуљ из пустиње

Роба, идеје и, пре свега, трговци спајали су наизглед удаљене културе на Путу свиле још од другог века пре нове ере, када је Рим освојио Македонију и заузео целу Грчку. У то време, у централној Азији водећу улогу имало је Партско царство, а Источном Азијом владало је царство Западни Хан.

Дуж Пута свиле камиле и коњи преносили су робу, а људи идеје и религијске догме, понекад тргујући и робовима. С краја на крај познатог света, размењивала се храна и накит, понекад и гени.

Персијски брокат из рукописа династије Танг на сликама венецијанског дужда. У Дунхуангу се може наћи слика лотоса који краси и бљештаву одору Девице Марије. Боја авганистанског лапис лазулија коришћена је за осликавање мурала Могао пећина и за упечатљиве,  плаве тоновe Тицијанових слика.

Град Дунхуанг, где се Пут свиле рачва на северну и јужну руту, био је кључан за спајање династије Хан и западних крајева. Ту су трговали људи централне Азије, Блиског истока и понеки Европљанин. Кроз Дунхуанг су пролазили трговачки каравани Персијанаца, Турака, Таџика, номадских народа Сјунгну, Јуеџи, Вусун и Ујгури.

И све је остало записано у артефактима 735 будистичких пећина уклесаних у литицу дуж реке. Због тога су пећине Могао у Дунхуангу још од 1987. године на листи Светске културне баштине.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије