Србија на вези - портрети: Маја Херман Секулић

Прва је Српкиња која је докторирала на једном од најпрестижнијих универзитета на свету, Принстону у Њу Џерзију. Живела је и стварала на три континента, Европи, Америци и Азији. Данас живи у два, како каже, космополитска града, Њујорку и Београду.

Mагистрирала je на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета у Београду, а докторирала на универзитету Принстон у Њу Џерзију.
Предавала је на универзитетима Принстон и Ратгерс, била је гост предавач на Харварду, Колумбији и Ајови. Три њене књиге постале су уџбеници за студенте англо-америчке књижевности на неколико универзитета. 
Маја Херман Секулић
Маја Херман Секулић
 
Маја Херман Секулић је током 2019. добила десет интернационалних награда међу којима су "Глобална икона поезије", на Светској песничкој конференцији у Индији и "Premio mondiale" која јој је уручена у римском сенату.
Фото: Марко Главиано
Фото: Марко Главиано
 
Објавила је збирке песама, романе, критике, есеје, капиталне преводе и критичка издања књига светских писаца, теоретичара, нобеловаца мећу којима су Јосиф Бродски, Сол Белоу, Боб Дилан... Имала је привилегију да упозна интелектуалну елиту Њујорка, Америке, али и Индије и многих европских и азијских земаља. Њена несвакидашња, продуховљена лепота инспирисала је чувеног фотографа Марка Главиана.
 

Маја нам је причала о снажним утисцима које је на њу оставио осмогодишњи боравак у Тајланду када је обишла ову и околне земље... и све то преточила у "Прозор у жаду"...  О великом америчком писцу Артуру Милеру, супругу Мерилин Монро, о Ендију Ворхолу... 

Артур Милер и Маја Херман Секулић
Артур Милер и Маја Херман Секулић
Пре неколико година у Београду је одржана научна конференција под називом „Књижевни, преводилачки и научни доприноси Маје Херман Секулић", а о значају опуса наше саговорнице говори и податак да је до сада издато пет књига њених изабраних дела. 
Маја и Тамара на Ташмајдану
Маја и Тамара на Ташмајдану

Уредник емисије је Тамара Дрезгић.
Тамара Дрезгић
Тамара Дрезгић
 
 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара