Читај ми!

Образовно огледало: Жена и планина

Ово је прича о необичној жени, Зорици Арсић, која је пре 10 година напустила урбани живот и дошла на родну Радан планину, остварујући циљ који је својевремено поставила као задатак. А тај циљ је враћање живота на ову чудесну и по свему богату планину.

У маниру истрајних бораца, који иду за својом визијом, Зорица је активни учесник многих акција које посетиоцима из Србије, али и Европе откривају и приближавају природна и културно-историјска блага раданског подручја. Истовремено, то је и прича испуњена опасностима и изненађењима, које носи горштачки живот.

Становници, староседеоци околних заселака, навикли су већ годинама да у свако доба и по сваком времену, могу да се ослоне на Зоричину помоћ. Ако неком треба указати хитну медицинску помоћ, ту је Зорица. Ако нестане воде у водоводу, Зорица ће отићи високо у планину и очистити извор. Није јој тешко да препешачи и по неколико километара по сметовима да би помогла онима којима је њена помоћ потребна, и како она сама каже, плаши се једино вукова, који зими долазе и до кућног прага.

Зато нигде не иде без своја два верна пријатеља, пса чувара, и наравно пушке, коју никада не користи за лов. Госпођа Зорица Арсић део је Радан планине, и не може се говорити о планини, а да се не исприча прича о Зорици, нити се може причати о Зорици, а да се не говори о Радану.

Малена екипа Културно образовног програма снимала је причу о Зорици Арсић у неколико фаза, тако да ће гледаоци моћи да виде ову прелепу планину у сред зиме, у јесен, лето и пролеће, што само по себи представља посебан доживљај.

Уредник и аутор тв приче: Милица Бајић Ђого

Сниматељ: Драган Живић

Монтажер: Љубомир Плављанић

Режија: Лела Јанић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво