Читај ми!

Лектизер

4. епизода: Хамлет

Лектизер је нови серијал Редакције школског програма који на иновативан и хумористички начин обрађује дела из средњошколске лектире. Лектизер није замена за читање књига, већ мамац.

Основна циљна група су нам средњошколци и њихови професори, јер обрађујемо дела која су њима обавезна. Желимо да макар мало учинимо те обавезе забавнијим. Све оне којима то више нису обавезе, желимо да подсетимо на слаткоће и горчине ђачког доба.

Лектизер заговара хумор. Сматрамо да има дела која не треба обртати наглавачке, али да свако дело које има довољно равнотеже може мало да се обрће и 'вамо и тамо без озбиљнијих озледа. Верујемо да су дела из средњошколске лектире у довољно доброј форми - гипка и спремна за акробације. На исти начин приступамо историјским темама које обрађујемо у скечевима. Лектизер је помало чудан. Помало збуњује, помало оставља ствари недореченим. Како да вам Лектизер постане јаснији? Прочитајте лектиру!

У првој сезони имаћете прилику да гледате осам епизода, у којима ћемо покушати да вас на којекакве начине заинтересујемо за јунаке античке трагедије и европског романтизма, поезију модернизма и прозу постмодернизма, сеобе Вука Исаковича, дилеме Хамлета и процесе Јозефа К.

Лектизер – Хамлет

"Свет је позорница, на којој свако игра своју улогу", некада давно рече Шекспир. А у свет и позорницу Шекспира улазимо кроз причу о једној светски познатој дами, њеној драми, и улози коју је играла на политичкој (и позоришној) сцени Европе крајем шеснаестог века. Видећемо зашто они, којима народски речено, "фали даска у глави", играју кључне улоге на "даскама које живот значе", и да ли би Хамлету, да се родио неколико векова касније, било лакше да се избори са својом неодлучношћу. О свему томе, нешто ће нам рећи и сам Вилијем Шекспир! Добро, можда не баш Вилијем Шекспир... већ глумац који овом приликом, на овој позорници, игра улогу Шекспира.

Ако се неодлучни (попут Хамлета) поводом тога шта да радите у суботу, око поднева, имамо решење за ваше дилеме – гледајте Лектизер!

Аутор и уредник: Вишња Печенчић

Косценариста: Маја Радивојевић

Стручни сарадник: Марко Пиштало

Глумци: Вахид Џанковић, Ана Пиндовић, Предраг Васић, Маја Николић, Марко Перић, Михаило Милановић

Композитор: Марко Луис

Диреткор фотографије: Милош Митровић

Илустратор и аниматор: Милош Гојковић

Монтажер: Јована Филиповић

Редитељ: Иван Пецикоза

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара