Читај ми!

Траг: Траг антике, прича друга

О значају, некадашњој величини и положају Виминацијума међу римским градовима на Дунаву говоре богати археолошки локалитети. Велики део античког наслеђа, углавном грађевински материјал, споменици, саркофази, стеле, налази се уграђен у значајне историјске грађевине али и у приватне куће.

У зидовима Манастира Рукумијe може се препознати антички материјал који вероватно потиче са оближњег Виминацијума, а посебно га украшава стела са ликом медузе. Манастир је више пута рушен и обнављан. Легенде и народна предања очувана су до данас. Врло често носе заједничке мотиве и симболе. Симбол медузе, који је био карактеристичан у античко доба, уткан је и у легенде са ових простора.

И на фасади Манастира Нимник се могу препознати камени блокови са рушевина Виминацијума. Манастир има две капеле. Капела Светиња се налази на гробу девојчице Николине коју су према предању убили Турци јер није хтела да им каже где се манастир налази. Покрај Нимника је извор Николина за који се верује да је лековит.

Трагови античког материјала могу се препознати и у зидовима Цркве Успења пресвете Богородице на старом смедеревском гробљу.

Античко наслеђе нису само зидине римског града и војног логора које се свокодневно откривају већ је Виминацијум био и инспирација многим уметницима. Временска линија антике сеже кроз векове па све до модернизма у Србији и доводи нас до Милене Павловић Барили. Инспирација за њено сликарство у периоду од 1931. до 1936. било је управо културно наслеђе са којим се у детињству свакодневно сусретала.

Народни музеј у Пожаревцу 125 година сакупља и чува културно-историјску баштину Браничевског краја.

Уредник: Југослава Ђурица

Редитељ: Бојан Воркапић

Сниматељ: Димитрије Хаџи Николић

Монтажа: Горан Радивојевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара